asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: „Hlavný vinník je Jozef Holjenčík, ale podržal ho Fico“

 Aktuality

„Kauza nadmerne vysokých cien energií spôsobila na Slovensku poriadny chaos. Ku dňu 8.2. po veľkom tlaku opozície odstúpil z funkcie šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nominant strany Smer Jozef Holjenčík,“ pripomína Richard Sulík.

09 Február
2017 18:07:04

 

Foto: Screenshot YouTube

Zatiaľ čo vláda avizuje návrat k cenám energií z roku 2016, opozícia zbiera podpisy na odvolanie premiéra Roberta Fica, ktorý je za tento chaos podľa nej zodpovedný. Ani Jozef Holjenčík však nie je bez viny. Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka patrí Jozef Holjenčík do basy. Viac o cenách energií, vyvodení zodpovednosti, ale aj ďalších krokoch opozície prezradil Richard Sulík pre rádio Expres v relácii Braňa Závodského.

Braňo Závodský: Platí stále schéma, že chcete, aby predseda vlády odvolal ministra hospodárstva Petra Žigu, ak tak neurobí do stredy, navrhnete odvolať samotného predsedu vlády a sním aj celú vládu pre kauzu ceny energií.

Richard Sulík: Formálne za toto nesie zodpovednosť minister hospodárstva. My, samozrejme, všetci dobre vieme, že Robert Fico do toho zasahoval oveľa viac, ale zodpovedný je minister hospodárstva. Preto sme Roberta Fica vyzvali, aby ho odvolal. To sa nestalo. Teraz poobede budeme mať Opozičnú radu a speje to k tomu, že začneme zbierať podpisy za odvolanie premiéra, lebo takýto chaos s cenami energií Slovensko, vôbec neviem, či niekedy zažilo. Ale hlavne tam ide o také úplne hnusné veci. Pán Jozef Holjenčík vymýšľal metódy, ako držať ceny elektriny vysoko. Slovensko má jednu z najvyšších cien elektriny, určite tú zložku za distribúciu. Cena elektriny pozostáva z dvoch zložiek. Jedna je samotná cena, druhá je distribúcia. A tú druhú zložku máme jednu z najvyšších v Európe, ak nie vôbec najvyššiu a pán Holjenčík za toto nesie zodpovednosť. Hlavný vinník je Holjenčík, ale kto ho tam celé roky držal? Ten robil prúser za prúserom, ale naďalej ho tam Robert Fico drží.

Braňo Závodský: Takže Robert Fico je zodpovedný.

Richard Sulík: Počkajte, ešte veľmi dôležitá vec. ÚRSO má predsa kontrolný orgán, tzv. Regulačnú radu, ktorá má kontrolovať Holjenčíka a tipnite si, kto je šéfom Regulačnej rady? Pán Jozef Holjenčík. Ten roky kontroloval sám seba. Toto bolo umožnené na základe zákona z roku 2012, ktorý mu schválil Robert Fico, resp. jeho poslanci v roku 2012. Čiže tu premiér osobne má toľko masla na hlave, že ten náš návrh na odvolanie premiéra je plne namieste.

Braňo Závodský: Dobre, ale posledné roky ceny energií na Slovensku nestúpajú. Podľa Eurostatu stúpali najmä počas dvoch rokov vašej vlády. Treba povedať, že v tom čase boli aj iné ceny komodít. Ale ani po nástupe Smeru som nepočul stranu SaS alebo OĽaNO nejako pravidelne kritizovať Jozefa Holjenčíka za to, že kontroluje samého seba a navrhovať vtedy vláde jednej strany, aby toho Holjenčíka odvolala.

Richard Sulík: Dosť často sme vyzývali pána premiéra na odvolanie pána Holjenčíka, x-krát sme ho nazvali Harabinom slovenskej energetiky, podali sme sťažnosť na Ústavný súd SR kvôli G komponentu, to sme aj vyhrali. Pozrite si koľkokrát sa náš tímlíder pre energetiku Karol Galek vyjadril na tému pána Jozef Holjenčíka, ale teraz je mimoriadny chaos a obrovský problém, tak, samozrejme, venujeme tomu aj patričnú pozornosť.

Braňo Závodský: Viete si technicky predstaviť, kedy by mohlo byť tých 30 podpisov poslancov odovzdaných do podateľne s návrhom na mimoriadnu schôdzu na odvolanie Fica a vlády?

Richard Sulík: Ak sa na tomto dnes poobede na Opozičnej rade dohodneme, tak to pôjde rýchlo a potom to budeme, samozrejme, chcieť už len správne načasovať, aby tá mimoriadna schôdza k odvolávaniu premiéra len tak nikde nezanikla.

Braňo Závodský: V tomto momente som už ale zachytil aj pochvalu od opozície, že dobre, že vystúpil premiér aj s ministrom Žigom, že sa bude meniť tá vyhláška, čiže s tými krokmi, ktoré robia teraz súhlasíte?

Richard Sulík: Áno, vrátiť všetko späť do roku 2016 a urobiť nové, poctivé a korektné cenové výmery a nezvyšovať ľuďom ceny za energie, to je jediný možný krok. K tomu teda vláda pod tlakom aj opozície ide pristúpiť.

Braňo Závodský: Vy si myslíte, že distribučné firmy a ich majitelia v energetických firmách skutočne nemajú oprávnené dôvody na to, aby to, čo sa týka ich majetku, aby skutočne za to boli vyššie poplatky, aby mohli spravovať tie svoje stovky kilometrov káblov a sietí?

Richard Sulík: Toto musí skúmať ÚRSO. Ale oni preceňovali majetok tak, že už k odpísanému majetku znovu priradili nejaké hodnoty, ktoré opätovne druhýkrát odpisovali, čím umelo zvyšovali cenu energií.

Braňo Závodský: Môžete sa vyjadriť k vyhláseniu Slovenskej stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, a. s. a jej zástupcu Gabriela Beera, ktorý vyhlásil doslova toto: „ Spoločnosť Slovenská energetika – Distribúcia zdôrazňuje, že od svojho vzniku nerealizovala žiadne účtovné precenenia majetku.“

Richard Sulík: My sa tu bavíme o ÚRSO. Viete, o toto nejde, či oni to dobrovoľne spravia/nespravia. My sa nemôžeme spoliehať na to, že všetci to budú dobrovoľne „nerobiť“. Preto tu máme ÚRSO, ktorý má na ne dohliadať, a tam sme spravili capa záhradníkom preto, lebo pán Holjenčík na jednej strane ich húckal, ako sme sa z toho prepisu rozhovoru dozvedeli, aby si prehodnocovali svoj majetok, umelo ho zvyšovali a zároveň, mal hneď po ruke firmu JHS, s r. o., ktorá inkasovala milióny eur za poradenstvo v oblasti tohto preceňovania. Toto je na basu.

Braňo Závodský: Koho, Holjenčíka?

Richard Sulík: Jasné, že áno?

Braňo Závodský: Vy naznačujete, že Jozef Holjenčík sa dopustil nejakého korupčného trestného činu?

Richard Sulík: Ak to je tak, ako to teraz vyzerá, tak áno a práve preto zvažujeme trestné oznámenie, ale toto je na basu.

Braňo Závodský: Jozef Holjenčík odmieta tieto obvinenia. Policajný prezident Gašpar medzitým vyhlásil, že to bude skúmať, tak uvidíme.

Richard Sulík: Ten tam vyskúma, že skutok sa nestal, tak ako pod Gašparom x-krát sa skutok nestal.

Braňo Závodský: Ako by teda v tomto momente mala postupovať vláda? Spomenul by som aj kritiku pána Danka, že nie je možné, aby tu bol jeden človek ako Holjenčík a mal takúto obrovskú moc.

Richard Sulík: A kto mu schválil zákon, ktorý toto umožňuje? Fico! Fico je zodpovedný za tento stav, to si treba na rovinu povedať!

Braňo Závodský: A čo budete robiť vy?

Richard Sulík: Ako som vám povedal, dnes poobede máme Opozičnú radu, kde ideme dohodnúť ďalšie kroky. Speje to k odvolávaniu premiéra, bude k tomu parlamentná rozprava, a tam jednoducho treba jasne pomenovať, aké sú problémy, aké sú ich príčiny a kto ich spôsobil. Teraz treba menovať dvoch ľudí, jedného šéfa Regulačnej rady a jedného šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. A šéf Regulačnej rady má ÚRSO kontrolovať. A napríklad by som si vedel predstaviť, že keď ho má teda kontrolovať, nech je z opozície. Šéf Regulačnej rady by mohol byť trvalo z opozície.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,