asfasdf ×

NázorObčana.sk

Dnes v Kyjeve vrcholí Celoukrajinská krížová procesia za mier. Veriaci sa budú modliť, radikáli sa vyhrážajú

 Aktuality

Dnes na práve poludnie nášho času /o 13. hodine ukrajinského času/ v Kyjeve, na Vladimirskej hôrke slávnostnou omšou a modlitbami za mier vyvrcholí Celoukrajinská krížová procesia za mier.

27 Júl
2016 11:33:25

 

Foto: Facebook

V Kyjeve sú v pohotovosti stovky policajtov a kukláčov. Na niektorých miestach to vyzerá ako počas protiteroristickej operácie v Nemecku alebo Francúzsku. Radikáli, nacionalisti a členovia neonacistických organizácií sa vyhrážajú, že použijú silu proti účastníkom procesie. Polícia sa snaží chrániť veriacich a zabrániť stretu radikálov a účastníkov procesie.

Minister vnútra ukrajiny Arsen Avakov dnes zasa prízvukoval, že polícia urobí všetko, aby zabezpečila bezpečnosť účastníkov tejto procesie a iných občanov. „Preto dnes je v Kyjeve osobitný režim v súvislosti s omšou na Vladimirskej hôrke. Všetci občania, ktorí sa chcú zúčastniť na tejto omše, môžu pokojne prísť. Zabezpečíme ich bezpečnosť a bezproblémový priebeh omše,“ prisľúbil Avakov.  

Policajti vytvorili v uliciach a prístupových cestách ku Vladimirskej hôrke niekoľko kontrolných stanovíšť a prehľadávajú všetkých podozrivých. Kyjevské média informovali, že policajti používajú vyše 20 detektorov kovu, snažia sa zabrániť tomu, aby niekto mal so sebou nebezpečné kovové a iné predmety, s ktorými môže zaútočiť na účastníkov procesie a počas omše. „Robíme výberové osobné prehliadky, kontrolujeme tašky a ruksaky, nepripustíme, aby niekto prepašoval zbrane, nebezpečné predmety, výbušniny a pod.“, upokojil verejnosť minister vnútra.

Kvôli policajným kordónom mestská hromadná doprava bezprostredne ku Vladimirskej hôrke nepremáva a časť cesty všetci záujemcovia musia prejsť peši. Radnica zakázala samostatné sprievody od viacerých kyjevských kostolov: omša sa uskutoční na Vladimirskej hôrke a na iných miestach sú zhromaždenia občanov dnes zakázané za účelom zabezpečenia bezpečnosti účastníkov krížovej procesie a omše.

Účastníci procesie do Kyjevu prišli z celej Ukrajiny. Mnohí prešli mnohokilometrovú cestu peši v rámci procesie, iných dnes do Kyjevu dopravujú autobusmi. Po skončení omše na Vladimirskej hôrke mnohí účastníci procesie sa premiestnia do Kyjevsko-Pečerskej lavry, kde sa uskutoční nočná omša.  

Napriek vyhrážkam nacionalistov a radikálov do Kyjevu prišli desaťtisíce ľudí, ktorí žiadajú mier v krajine, zastavenie vojny na Donbase, sociálne reformy a budú sa dnes spolu modliť, aby sa ich priania splnili.

Ako sa začínala Celoukrajinská krížová procesia, si môžete pozrieť tu:

 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,