asfasdf ×

NázorObčana.sk

V Nitre sa konal 11. ročník festivalu Vysoké hory Nitra 2016

 Aktuality

V sobotu 12. novembra 2016 sa na Mestskom úrade v Nitre uskutočnil 11. ročník festivalu organizovaného Nitrianskym horským spolkom. Festival slávnostne otvoril primátor mesta Nitry Jozef Dvonč.

22 November
2016 05:51:23

 

Foto: Ľudmila Synaková, Peter Michalík

Pre divákov organizátori nachystali zaujímavé filmy a prezentácie s tematikou hôr a cestovania. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj známe osobnosti ako napr. cestovateľ, horolezec, dobrodruh a fotograf Peter Becko Ondrejovič alebo líder skupiny Slobodná Európa a cestovateľ Miloslav Láber známy ako Whisky, ktorý predstavil cesty do ďalekej Indonézie. So svojimi filmami a prezentáciami prispeli autori z Nitry, ale i ďalší zo Slovenska a tentoraz aj zo zahraničia.

Diváci festivalu vďaka nim navštívili Gruzínsko, Strednú Ameriku, Kanadu, Himaláje, Sudán v Afrike, pričom vystúpili tiež na jej najvyššiu horu Kilimandžáro. Program uzavrel nový film oceňovaného filmára Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom.

Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky návštevníkov z Nitry, okolia, ale aj z rôznych regiónov Slovenska. Veľký záujem potvrdzovala sála plná už na začiatku festivalu. Okrem filmov a prezentácií si návštevníci pozreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny.

Jedným z vrcholov festivalu podľa organizátorov, ktorý oslovil aj divákov, bol poľský celovečerný dokument Pawła Wysoczańskeho Jureka o legendárnom horolezcovi Jerzym Kukuczkovi. Film získal doteraz 20 ocenení na festivaloch doma a vo svete. Jeho premietanie na festivale v Nitre bolo realizované s finančnou podporou Poľského inštitútu v Bratislave.

Na festivale opäť nechýbal film Rasťa Hatiara. Uvedená bola jeho aktuálna snímka Obyčajní chlapci venovaná renomovanej dvojici liptovských skialpinistov Dušan Trizna a Milan Madaj. V Nitre sa od 2. ročníka festivalu odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia filmy a prezentácie. Tento rok divákov najviac zaujal práve film R. Hatiara.

Na festivale sa nemohol osobne zúčastniť, ale po oznámení zisku ceny to komentoval takto: „Som veľmi príjemne prekvapený, po Cene divákov na MFHF v Poprade je to Cena diváka z festivalu Vysoké hory Nitra. Veľmi si to vážim, pretože tento festival poznám ako jeden z najlepších a najkvalitnejších na Slovensku. Ďakujem divákom v Nitre za ich krásnu spätnú väzbu." Hlavnú cenu prevzal Peter Becko.

Osobne zavítal na festival Peter Becko Ondrejovič. Vo svojej prezentácii predstavil Venezuelu ako svoju obľúbenú krajinu, kde chodí už viac ako 20 rokov. Rozprával o rôznych expedíciách, o krásach venezuelskej prírody, jedinečných stolových horách alebo zlaňovaní najvyššieho vodopádu sveta Salto Angel. Za svoje pútavé rozprávanie získal Hlavnú cenu festivalu.

Na margo svojej účasti a zisku ceny uviedol nasledovné: „Toto ocenenie si mimoriadne vážim. Nitriansky festival považujem v celoslovenskom meradle za jeden z najprestížnejších. Plná, doslova natrieskaná sála ma milo prekvapila. Videl som tu aj desiatky na zemi sediacich divákov so zastúpením všetkých vekových skupín. Toto ma uistilo v presvedčení, že sa v danú chvíľu nachádzam na tom najsprávnejšom mieste. Organizátorom festivalu Vysoké hory Nitra sa chcem ešte raz poďakovať za pozvanie a verím, že sme sa nevideli naposledy."

Okrem Ceny diváka a Hlavnej ceny bola vyhlásená i Cena poroty v kategórii fotografia. Za svoju vystavenú kolekciu Jemen - Arabia felix ju získal Stano Senczi (na snímke dole). Premiérovo dostalo na festivale priestor Lesoochranárske zoskupenie VLK. Vo vestibule pred sálou jeho zástupcovia prezentovali aktivity VLKa, aktuálnu kampaň NIČ s cieľom, aby 5% nášho územia bolo bez ľudského zásahu, kde by o sebe príroda rozhodovala sama.

Tieto myšlienky oslovili veľkú časť divákov festivalu, ktorí podpísali príslušnú petíciu. Súčasťou festivalu boli tiež jeho sprievodné akcie. V piatok sa konal tzv. „detský piatok“ určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl s cieľom upevniť ich environmentálne povedomie vzťah k pohybovým aktivitám v prírode.

V nedeľu to bol poznávací výlet na Zobor s výkladom zoológa Správy CHKO Ponitrie Stanislava Harvančíka. Hlavnými partnermi podujatia boli mesto Nitra, Dynamik Nitra, Northfinder a Birell.

Radoslav Baláž

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,