asfasdf ×

NázorObčana.sk

Unikátny maliar, ktorý maľuje svoje obrazy... na dne morí. Od včera je na Slovensku a otvoril výstavu svojich obrazov

 Aktuality

Vo veľkolepých priestoroch zrekonštruovanej Cisársko-kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch – národnej kultúrnej pamiatke - v rámci projektu „Mosty – umenie, ktoré spája” otvorili dosť neordinárnu výstavu obrazov.

21 Marec
2017 08:31:25

 

Foto: Alexander Belozor a autor

Všetky obrazy boli namaľované na... dne viacerých morí. Autorom týchto neobyčajných diel je známy ukrajinský maliar a držiteľ zápisu do Guinnessovej knihy rekordov Alexander Belozor. Túto výstavu pripravila spoločnosť “MIREĽUB”, nezávislá skupina pre umenie, kultúru a filozofiu v rámci unikátneho projektu “Mosty – umenie, ktoré spája” v spolupráci so spoločnosťou Synergy +, Euro-Ázijskou asociáciou, Konzorciom Kozácky kruh, spoločnosťou Novovital a pod záštitou primátora Nových Zámkov Otakara Kleina.  

Na slávnostnej vernisáži sa zúčastnil autor fotografií a držiteľ zápisu do Guinnessovej knihy rekordov Alexander Belozor /Ukrajina/ a slovenský maliar Miroslav Galko /Nové Zámky/. Pred slávnostnou vernisážou výstavy sme sa porozprávali s obidvomi umelcami. Celé podujatie moderovala, predstavovala vzácnych hostí a prezentovala všetkým návštevníkom výstavu predsedníčka občianskeho združenia Mireľub PhDr. Ľubica Blašková.

Dozvedeli sme sa, že Alexander Belozor je skutočne dosť netradičný maliar, ktorý svoje obrazy maľuje na dne morí. Narodil sa 8. januára 1963, žije v Kyjeve. Je to prvý maliar v bývalom ZSSR, ktorý začal maľovať pod vodou. Pracuje v rôznych žánroch: olejové farby, maľovanie na skle, grafika, koláže a iné. Zúčastnil sa na desiatkach výstav doma a v zahraničí. Jeho práce sa nachádzajú v múzeách a súkromných zbierkach fakticky na všetkých kontinentoch, najviac jeho prác je vo Veľkej Británii, Rusku, Francúzsku, Nemecku, Izraelu a Japonsku.

Jeho práca si vyžaduje aj veľkú odvahu. Ponára sa na morské dno a tam vytvára svoje úžasné diela. Každý obraz dopĺňa podrobnými informáciami: uvádza názov obrazu, lokalitu a more, kde bol obraz namaľovaný, hĺbku, v ktorej maľoval obraz apod. Bežne maľuje v hĺbke od 5 do 25 metrov. Vlastný rekord ponárania vytvoril v Červenom mori, kde maľoval koralové rífy. Samozrejme, používa špeciálne farby.

V súčasnosti je to jediný maliar na Ukrajine, ktorý maľuje pod vodou. Dokonca podobné obrazy maľuje iba niekoľko umelcov – „potápačov“ na planéte, medzi nimi aj Alexander Belozor a Francúz, ktorý má však tiež ukrajinský pôvod – André Laban. Mimochodom tento francúzsko-ukrajinský maliar, ktorý dnes má už úctyhodných 88 rokov, sa ako kameraman zúčastňoval na slávnych expedíciách presláveného francúzskeho oceánológa Jacquesa-Yvesa Cousteaua. A práve  Andréa Labana považujú za zakladateľa podvodného maľovania.

Dodnes, ako prezradil nám samotný Alexander Belozor, uskutočnil 256 ponorov a namaľoval pod vodou 126 obrazov. Za svoju činnosť získal rad „Krédo“ a v r. 2009 na medzinárodnom festivale „Strieborný žralok“ získal Grand prix za najlepšie dielo, ktorý mu odovzdal práve zakladateľ podvodného maľovania André Laban.

Jeho meno je uvedené do Knihu rekordov Ukrajiny: v lete 2009 blízko Jalty namaľoval zatopenú nákladnú loď, rozmer obrazu je 70 x 100 cm. Onedlho sa dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov: v zime r. 2010 v Hurgade, v Červenom mori, v hĺbke 26 metrov namaľoval obraz rozmerom 80 x 100 cm, na ktorom zobrazil zatopenú vojenskú loď. Je to oficiálne zaregistrovaný rekord, ale jeho vlastný neoficiálny rekord je maľovanie v hĺbke 27 metrov.

Prezradil nám, že najradšej maľuje v Čiernom mori na Kryme a v Červenom mori. Poznamenal, že v Čiernom mori to nie je také jednoduché, pretože už v hĺbke 10 metrov je tam dosť mútna voda. Naopak voda, napríklad, v Karibskom mori je veľmi čistá, ale chyba je v tom, že ryby a iné morské tvory sú tam vo veľkej hĺbke a nie je ľahké ich „zvečniť“...

Okrem výstav obrazov Alexander Belozor v úlohe herca sa zúčastnil aj na príprave niekoľkých hraných a dokumentárnych filmov, ako napríklad, „Hľadanie svetla“ /2009/, „V mojej záhrade rastú pyramídy“ /2004/, „Portrét namaľovaný hĺbkou“ /2004/, „Maliar s Božou iskrou“ /2003/, „Mestské podkrovie Alexandra Belozora“ /1998/  atď.

Mimochodom jeho kariéra „podvodného maliara“ sa začala práve... filmom „Portrét namaľovaný hĺbkou“ /nakrútený v r. 2004/. Ako sa maliar dostal k filmu? Prečo začal maľovať pod vodou? Aké historky a zážitky zo svojich ciest porozprával nám neordinárny umelec? Ako pracuje pod vodu a čím sú podmienky tejto práce špecifické? O tom sa dozviete zajtra – v dokončení tohto článku.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(3 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,