asfasdf ×

NázorObčana.sk

V Moskve sa začal festival animácie Vyšehradskej skupiny

 Aktuality

V moskovskom kine Pioner sa začal v stredu 5. apríla festival animovanej tvorby Vyšehradskej skupiny nazvaný A4.

08 Apríl
2017 07:46:52

 

Foto: Slovenský inštitút v Moskve

Po minulotýždňovom Vyšehradskom koncerte ide o ďalšie zo série podujatí, ktoré spoločne pripravujú kultúrne inštitúty krajín V4 pôsobiace v Moskve. Práve na tento moment poukázal vo svojom vystúpení riaditeľ Slovenského inštitútu v Moskve Ján Šmihula, keď podčiarkol, že spolupráca kultúrnych inštitútov nielenže pokračuje, ale čoraz viac sa prehlbuje.

Zároveň vyslovil presvedčenie, že z bohatej ponuky takmer 20 animovaných filmov zaujme aj tvorba mladých slovenských autorov. V tejto súvislosti vysoko ocenil spoluprácu s VŠMU v Bratislave, bez pomoci ktorej by účasť slovenských zástupcov na tomto sviatku animovaného filmu nebola možná.    

Počas piatich dní budú môcť diváci vzhliadnuť kreslené filmy z Českej republiky, Maďarska, Poľska a zo Slovenska. Našu krajinu zastupujú mladí tvorcovia Martina Mikušová (film Chilli), Dávid Štumpf (film Kovbojsko) a Júlia Koleňáková (film Transylvánski dravci), ktorá sa predstaví v rámci detského programu festivalu. Súčasťou podujatia sú aj diskusie s autormi a tvorivé dielne.

Veľkým pozitívom festivalu animovaného filmu  krajín Vyšehradskej skupiny A4 je fakt, že po prezentácii v Moskve bude putovať po rôznych mestách Ruskej federácie. Celkove zavíta do 14 miest, vrátane napríklad Petrohradu, Soči, Permu, Krasnojarska, Rostova na Done, či Čeljabinska.   

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,