asfasdf ×

NázorObčana.sk

PAHREBA. Referendum vo Veľkej Británii síce bolo, ale to vôbec neznamená, že Anglosasi odídu z Európskej únie

 Aktuality

Referendum vo Veľkej Británii nasmerovalo Britov preč od Európskej únii. Všetci si hneď uverili, že sa tak aj stane. Ozaj je to už stopercentne? Skúsenosti a prax ukazujú, že v politike nie je nič stopercentné – dupľom vo veľkej politike...

02 Júl
2016 20:34:30

 

Foto: Facebook

Nazdar, Jožo. Cítiš, aký je ten vzduch? Jaj, je úplne nový, iný, taký neobvyklý...

Prečo? Čo ťa zasa napadlo? Aký je? Taký, aký aj bol – nič neobvyklé. Prečo by sa zmenil?

No z dvoch dôvodov. Po prvé, sme už zopár dní predsedníckou krajinou EÚ – po prvý raz v našej histórii. A po druhé, Brexit vyhral, Briti plávajú od nás preč. A tiež sa to stalo po prvý raz v histórii. Preto vzduch je úplne iný. Hlavne kvôli tým Britom.  

Počkaj - počkaj, to ešte nie je také isté, že odplávajú. Celé to divadlo pre svetovú verejnosť nás nemusí mýliť. Ešte nič nie je isté. Referendum síce bolo, ale britská vláda je dosť skúsená a chytrá a môže ešte všetko zmeniť, ak samozrejme, jej odchod z EÚ nevyhovuje...

Ako to zmeniť? Ešte sa to dá? Veď už aj celá dvadsaťsedmička žiada Britov, aby čo najskôr opustili úniu. Akurát toto nechápem. Všetci chceli, aby Británia zostala v únii. Myslel som, že po referende celá únia bude naťahovať čas, aby sa čo najdlhšie sa nič nemenilo a pokračovalo ako predtým. Hovorili, že Británia bude najmenej 2 roky odchádzať. A z ničoho nič všetci žiadajú, aby Británia vypadla ihneď. Rozumieš tomu?

Prečo nie? Keby zostala – tak by zostala. Keď odchádza, tak nemusí naťahovať čas, siať nervozitu a neistotu: keď odrezať – tak ihneď. Akurát náš premiér v utorok povedal, že Britov súriť nebude a nech odídu, kedy im to vyhovuje. Prízvukoval, že aj tak urobia to, čo chcú a nik im v tom nezabráni – ani Brusel, ani Berlín. Povedal, že má aj iné starosti.

A veď má pravdu. V Bruseli, Berlíne a Paríži by chceli len riadiť. Ale správne riadiť mali predtým, keď Británia nechcela vystúpiť. Začína sa reťazová reakcia – už viaceré štáty uvažujú o podobnom referende. Teraz všetci vykrikujú, že sa únia má zmeniť, zlepšiť zefektívniť. A prečo predtým nemenili, nezlepšovali a nezefektívňovali?

Konečne aj ty si pochopil, že je tá únia na nič? Je to monštrum na hlinených nohách. A už sa začína rozpadávať. Teraz idú zapchávať diery a maľovať fasádu namiesto toho, aby opravili celú konštrukciu, všetky múry a strechu. A začať by mali od základov. Samozrejme, na to neprídu. Takže začnú vypadávať „tehly“ a celá únia sa rozpadne. Prvá „tehla“ už vypadla – a je to obrovský kus. Bruselskí amatéri už nič nedokážu opraviť a napraviť.

Jaj-jaj, podľa mňa je to predsa Cameronova chyba. Urobil, podľa neho, šikovný predvolebný ťah, keď sľúbil referendum. Keby nesľúbil referendum, voľby by nevyhral. A teraz čo? Voľby vyhral a referendum musel usporiadať, aj keď ho zjavne nechcel. A tak to dopadlo. Aj sám na to doplatil, aj vlastnú krajinu poslal tam, kde nechcel. A teraz je zo toho poriadne horúca kaša: Angličania chcú preč z únie, ale Íri a Škóti nechcú. Teda zasa - či Íri a Škóti chcú alebo nechcú – musia vystúpiť z Britského spoločenstva, aby zostali v únii. A je to ďalšia komplikácia. Už sa obracajú na Brusel a prosia, aby im pomohol, ale je to ťažké. Neviem, ako to Brusel zvládne.

Pomôže – ako vždy predtým: iba všetko skomplikuje, zamotá a zničí. Ale možno sa tým nebudú musieť zaoberať. Ešte nie je také isté, že Británia odíde z únie. Áno, referendum sa udialo, výsledky sú známe, teraz Brusel robí ďalší cirkus a akože tlačí Britániu, aby čo najskôr odišla z únie, ale všetko sú to zasa politické hry. Vždy v podobných situáciách prichádza „nečakané prekvapenie“ a situácia sa kardinálne mení. Neviem síce, aké prekvapko nám zasa pripravujú v Bruseli, ale niečo si už vymyslia. A potom povedia: situácia sa zmenila, kašľať na to, že Angličania hlasovali v referende, ale za takýchto okolností Británia by nemala vystúpiť z únie. A – basta! Urobia kľučku, aby ignorovali výsledky referenda a vôľu občanov Veľkej Británie a zasa tu rozohrajú amatérsku šachovú partiu.   

Nepreháňaš? Ako by to urobili? Referendum sa uskutočnilo, britská vláda súhlasila, že splní vôľu občanov, celá Európska únia tiež musela súhlasiť – ako by to dokázali zvrtnúť? To sú iba tvoje konšpiračné teórie. Čítaš príliš veľa konšpiračných webov.

Ale iba tam píšu pravdu... Veď si všímaj. Všetci kričia o demokracii a referendách, slobode a vôle občanov, ale politici to vždy otočia naopak. Prečo všetci vedúci politici odmietajú referendá? Pretože politici lepšie vedia, čo je pre ľudí lepšie – vedia to lepšie, ako samotní ľudia. Tak potom načo by im boli tie referenda, kde nie vždy dá sa ustrážiť tie správne výsledky, ako to bolo v Británii? A už sa učia „správne“ narábať s referendami. V Holandsku občania v referende tiež odmietli asociáciu EÚ s Ukrajinou, ale holandskí a bruselsko-berlínsko-parížski politici zamietli výsledky referenda pod koberec, povedali, že nemal záväzný charakter. Brate, prečo o tom nehovoria politici, analytici a média? Britské referendum tiež nemalo záväzný charakter!! Teraz sa všetci tvária, že splnia vôľu britského národa, ale potom potichu urobia niečo, aby sa tu vôľu nedalo splniť a všetko sa otočilo.

Myslíš si, že také niečo je možné? Predsa je to rozdiel: nejaké malé referendum v malom Holandsku o Ukrajine, ktorá už všetkých znervózňuje a jeduje – a také mimoriadne dôležité referendum o členstve Veľkej Británii v EÚ. Je to obrovský rozdiel.  

Samozrejme, že je, ale ide o samotný precedens: ak sa dá zamietnuť pod koberec jedno nezáväzné referendum, prečo by sa nedalo aj druhé a aj tie ďalšie? Je to náhoda, že prednedávnom luxemburský minister zahraničia prízvukoval, že „ak chceme rozvaliť Európu, tak treba usporiadať čo najviac referend“. A dodal, že „referendum je veľmi nevhodné náradie pre odpoveď na komplexné otázky v podmienkach parlamentnej demokracie.“ Teda na rovinu priznal, že politici budú zametať s vôľou občanov a urobia všetko po svojom.   

Možno v niečom máš pravdu. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz hovoril, že referendá to nie je najlepší nástroj. A líderka frakcie „zelených“ v Europarlamente Rebecca Harms zdôraznila, že tie otázky, ktoré sa týkajú celej Európskej únie, nemôžu byť predmetom referenda v jednotlivej členskej krajine. Nuž, a britské referendum, pochopiteľne, veľmi ovplyvňovalo dianie v únii – takže podľa nej by sa nemalo konať...

A teda asi aj žiadne iné! Prosím ťa, ktoré referendum v jednotlivom členskom štáte sa nedotýka celej únie? Ak by sa u nás občania v referende rozhodli, že všetky lavičky na Slovensku treba natrieť nabielo-modro-červeno, v Bruseli by povedali, že sme ignorovali európske štandardy a preferovali iba slovenské, ale nie celoeurópske farby. Tak potom by zakázali všetky referendá, pretože všetky sa viac alebo menej dotýkajú diania v celej únii.

Možno všetky by nezakázali. Ale uznávam, že niektoré referendá by mohli zakázať.

Jasné. Ty si náš bruselský kamarát. Ale keby mohli, politici by zakázali všetky referendá. Ak majú na tu najmenšiu možnosť, tak ju využijú. Keď v r. 2009 v referende o nezávislosti Katalánska 96,2% občanov hlasovalo za nezávislosť, mnohí španielski politici a štátni úradníci to nazvali bláznovstvom a nezmyslom. Média písali, že výsledok 96,2% môže byť iba v totalitnom štáte, ale nie v demokratickej republike. A aby sa podobné „totalitné výsledky“ neopakovali, demokratická vláda Španielska taktiež demokratické podobné referendá zakázala. Tomu hovorím vrchol demokracie! Takto dopadne aj britské referendum. Opakujem, dopadne presne, ako holandské. Holanďania v referende síce hlasovali proti asociácii s Ukrajinou, ale Brusel to nezaujímalo: vrcholoví európski politici to zasa pekne otočili – povedali, že všetkých 28 členských štátov asociáciu s Ukrajinou ratifikovali – a preto platí. Holandský parlament túto dohodu tiež ratifikoval – proti vôli občanov. Takže referendum zamietli pod koberec: veď bolo nezáväzné – presne ako britské...

Šanca by tu bola, ak by usporiadali druhé referendum ako to žiadajú viacerí Briti.

Ani to nie je problém. Ak bude treba – zorganizujú. Príkladov z histórii máš habadej. V Dánsku v r. 1992 občania hlasovali proti Maastrichtskej dohode. Politikom to nevyhovovalo. Zorganizovali „správnu“ propagačnú kampaň a zariadili aj druhé referendum – o rok, ktoré prinieslo tie „správne“ výsledky... Presne to isté urobili v Írsku: v r. 2008 Íri v referende hlasovali proti Lisabonskej zmluve, ale o rok – zasa po „správnej propagácii“ hlasovali opačne – teda správne... Takže, brate, aj s tým britským referendom to urobia podobne: politici vždy vedia, čo a ako urobiť, aby presadili svoje záujmy a ignorovali vôľu občanov – a to je jedno ktorých – Írov, Holanďanov, Dánov, Britov či Slovákov.

Neviem, mám z toho všetkého kašu v hlave. Už začínam veriť tomu, že aj výsledky britského referenda dajú sa zmeniť. Síce takmer tomu neverím, ale...

No celá vec je práve v tom „ale“. Ak bude treba, naši bruselsko-európski politici to pekne zavaria. Budeme iba oči vyvaľovať. Preto vôbec nie som istý,  že Británia vystúpi z EÚ. Fakt, nebudem sa čudovať žiadnemu zvratu, ktorý môže nastať v tejto otázke. V Bruseli si už niečo vymyslia. Majú recept na to, ako neuznávať platné referendum: napríklad, krymské, katalánske a podobné. Často preferujú iné demokratické metódy, ako napríklad, bombardovanie Juhoslávie, Líbye, Iraku a pod. To sú pravé európske demokratické nástroje – čo je tam po referendách! Som presvedčený, že si už niečo vymyslia aj s tým britským...  

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,