asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Európska centrálna banka likviduje spoločnú menu

 Aktuality

„Európska centrálna banka systematicky likviduje našu spoločnú menu Euro, a to tak, že používa rôzne nástroje, ktoré buď by používať nemala alebo by ich mala používať správnejšie,“ tvrdí Richard Sulík.

16 September
2016 19:35:19

 

Foto: YouTube

„Ako prvé a najdôležitejšie, základná úroková sadzba bola zrazená na 0 %. Všetko má svoju cenu, aj peniaze, ale nie v tomto prípade. Tým, že Európska centrálna banka má monopol na vydávanie peňazí, tak si môže aj monopolne stanovovať cenu a povedala 0 %. To znie síce dobre, ale v podstate už len hlupáci dnes šporia, neoplatí sa šetriť, neoplatí sa odkladať spotrebu do budúcnosti, naopak oplatí sa robiť dlhy.

A takto nemôže fungovať žiadna spoločnosť a, samozrejme, využívajú to najmä štáty. A preto na jednej strane Európska únia deklaruje, že už by sa malo naozaj šetriť, ale skutočnosť je taká, že všetky južné štáty robia stále viac a viac dlhov – Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Grécko. Všetci majú rekordné stavy dlhov.

Ďalšia vec, Európska centrálna banka vykúpila za jeden bilión eur, to je tisíc miliárd, štátnych dlhopisov. Nesmie kupovať štátne dlhopisy, vykúpili štátne dlhopisy, Európska centrálna banka už nemá pomaly aké štátne dlhopisy kupovať a takto len predlžujú tú agóniu. A, samozrejme, tým, že na jednej strane vykupujú štátne dlhopisy, na druhej strane, dlh štátu, verejný dlh veľa nestojí, takmer nič, to je také silné lákadlo pre štáty sa zadlžovať, že nejaký Pakt stability a rastu, to je v podstate len bezzubé opatrenie, taký papierový tiger. To, samozrejme, nikto z južných štátov neberie vážne.

A do tretice, Európska centrálna banka znížila povinné minimálne rezervy takmer na nulu, čím je vlastne stále viac a viac peňazí v obehu a toto neskončí dobre. A Mario Draghi, ja teda pochybujem, že by o tom všetkom nevedel a skôr tu vidím taký jeho zámer alebo prinajlepšom nedbanlivosť, že je mu to ukradnuté, ako to celé dopadne. Ale to, ako sa to celé vyvíja, je mimoriadne nebezpečné.

V tom, že je stále viac peňazí v obehu a jedného dňa, keď bude mať Európska centrálna banka vo svojich aktívach príliš veľké množstvo štátnych dlhopisov, tak investori prestanú veriť mene, ktorá sa volá Euro, začnú sa jej zbavovať a to bude začiatok konca. A vtedy aj vyletí inflácia, vtedy sa začne znehodnocovať mena, a potom sa ešte len budeme čudovať,“ predpovedá v závere svojho komentáru Richard Sulík.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,