asfasdf ×

NázorObčana.sk

Primátor Londýnu žiada pre britskú metropolu osobité podmienky. Na svete je aj petícia, aby sa stal samostatným štátom a zostal v EÚ

 Aktuality

Veľká Británia a Európska únia horúčkovito rokujú o podmienkach a termínoch odchodu Británie z únie. Pochopiteľne, každá strana sa snaží vyboxovať pre seba tie najlepšie podmienky. Tvrdohlaví Briti žiadajú stále nové a nové výhody.

02 Október
2016 20:26:15

 

Foto: Facebook

Napríklad primátor britskej metropoly Sadiq Khan je presvedčený, že by sa postavenie Londýnu malo zmeniť a hlavné mesto kráľovstva by sa malo ešte „vyššie vznášať nad ostatnými“. Žiada pre Londýn osobité podmienky vrátane vydávania pracovných povolení a prijímania do zamestnania ľudí z Európskej únie.

Pre britské média prezradil, že v súčasnosti rokuje s úradmi, významnými organizáciami, obchodnými a výrobnými spoločnosťami, vedeným rôznych firiem o tom, čo by sa dalo urobiť, aby Londýn, ako podčiarkol, „neprišiel o talenty, moderné technológie, technické novinky a užitočné partnerstvá, ktoré umožňujú Londýnu byť najväčším mestom na svete.“ Prízvukoval, že ho teší, že britská vláda tieto postoje vedenia hlavného mesta rozdeľuje – veď aj samotná vláda predsa sídli v britskej metropole.

  

„Je to dobrá správa. Je dobrá aj preto, že všetci ľudia, s ktorými rokujem, – od členov našej vlády, ministra financií, ministra pre Brexit a ministra zahraničných vecí - všetci to chápu a podporujú nás. Onedlho sa osobne stretnem aj s premiérkou a budeme rokovať o týchto otázkach,“ zdôraznil.

Britské média v súvislosti s výrokmi Sadiqa Khana poukazujú na to, že v júnovom referende väčšina Britov síce hlasovala za odchod z Európskej únie, avšak v Londýne a Škótsku hlasovala väčšina občanov za zachovanie členstva v EÚ. Pripomínajú aj takú perličku, že po referende skupina občanov zorganizovala petičný maratón, cieľom ktorého je zmena postavenia Londýnu, takpovediac svojrázne jeho „povýšenie“: podľa organizátorov petície, mal by sa stať...  samostatným štátom a na rozdiel od celej Veľkej Británie predsa zostať v Európskej únii.

Londýnsky primátor nesiaha po podobných extrémoch, avšak priznal, že bude žiadať pre hlavné mesto väčšiu autonómiu a chcel by sa zúčastňovať na dôležitých rokovaniach s európskymi partnermi, keď sa bude diskutovať o podmienkach odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,