asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík na margo referenda v Maďarsku: Orbán prehral, lebo kvóty sú mŕtve

 Aktuality

„Nedá sa povedať, že by bol Viktor Orbán referendum podcenil. Kampaň bola skutočne masívna, no nevydalo,“ hovorí slovenský europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

04 Október
2016 18:44:28

 

Foto: YouTube

„Okrem referenda kampaňoval Orbán ešte aj na európskej úrovni a je do veľkej miery jeho zásluhou, že sa mu v otázke migrantov podarilo zjednotiť minimálne krajiny V4. Čím bol Viktor Orbán na európskej úrovni úspešnejší, tým viac išli kvóty do zabudnutia a včera, kedy sa v maďarskom referende o nich rozhodovalo, už nezaujímali dostatok ľudí.

Som presvedčený, že ak by bolo referendum povedzme začiatkom júna, asi mesiac potom, čo nejaký génius vymyslel 250 tisíc eur pokutu za každého neodobratého migranta, bolo by prišlo viac ako 50 percent oprávnených voličov. Takto sa ale z referenda, ktoré mohlo byť naozaj celonárodné, stala bežná vnútropolitická kampaň, Orbán so svojim Fideszom na jednej strane, opozícia na druhej strane. Korupčné škandály vládnej strany zohrali patričnú rolu.

K tomu všetkému, Orbánové vyhlásenia o tom, že odstúpi ak voliči v referende kvóty neodmietnu, boli, zhovievavo povedané, smiešne. Že veľká väčšina bude proti kvótam, bolo totiž od dňa vyhlásenia referenda jasné, otázna bola len účasť.

A práve tam Orbán prehral a citeľne. Účasť bola len 43 percent a po odrátaní prekvapivo veľkého množstva neplatných hlasov (vyše 220 tisíc, kvôli zmätočným kolónkam) je účasť len 40 percent. Nie jeden „Európan“ si teraz v Bruseli mädlí ruky, na najbližšom stretnutí európskych lídrov sa viacerí ťažko ubránia úškľabkom. Iróniou osudu je, že bol to práve Orbán, ktorý zmenil minimálnu účasť v referende z 25 percent ZA na 50 percent zúčastnených.

Avšak, výsledky neradno podceňovať. Áno, platných hlasov je len 40 percent, ale z nich sú takmer všetky (98,32%) proti kvótam. Bolo by veľkou chybou si myslieť, že všetci, ktorí sa referenda nezúčastnili (alebo odovzdali neplatný hlas), sú za kvóty. Aj spomedzi nich bude väčšina proti kvótam a teda proti migrantom (avšak nie vyše 98 percent) a to Orbán dobre vie.

Áno, Orbán bude síce v Európe na smiech, no svoju politiku meniť nebude. Naopak, ešte ani len neboli zverejnené oficiálne výsledky, už sa nechal počuť, že v legislatívnej iniciatíve bude pokračovať. Ostáva len veriť, že práve kvôli včerajšiemu referendu, ktoré bolo neúspešné najmä preto, že kvóty sú mŕtve, ich niekto nezačne oživovať,“ uzatvára svoj komentár Richard Sulík.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,