asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Silík: Euro je pre Grécko príliš silné

 Aktuality

Predseda SaS Richard Sulík vystúpil so svojím prejavom v utorok 4. októbra 2016 na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

08 Október
2016 22:39:52

 

Foto: YouTube

V jeho minútovom príspevku adresovanom Pierrovi Moskovicimu, európskemu komisárovi pre hospodárske a menové záležitosti, sa venoval makroekonomickej situácii v Grécku. Tá je totiž v súčasnosti viac ako katastrofálna. Grécko má dnes napríklad najvyššiu mieru nezamestnanosti spomedzi štátov EÚ – 23,4 %.

HDP Grécka nerastie, práve naopak. Verejný dlh Grécka sa nachádza na úrovni 180 %. Napriek tomu Európska únia svojimi záchrannými balíkmi neustále umelo „zachraňuje“ Grécko pred bankrotom. Richard Sulík sa tak opäť raz snažil vysvetliť, prečo Grécko nemá šancu prežiť v jednej menovej únii so štátmi, ako je napríklad Nemecko.

Grécko je obeť, nie vinník – prepis vystúpenia Richarda Sulíka

Richard Sulík: Vážený pán Moskovici, v roku 1970 stála 1 nemecká marka 9 drachiem. O 30 rokov neskôr v roku 2000 sa muselo zaplatiť 170 drachiem za 1 nemeckú marku. Ak by nebolo euro, tak by dnes stála jedna nemecká marka 250 drachiem. Ale nie, autori eura rozhodli, že teraz celú večnosť bude 1 nemecká marka stáť 174 drachiem. Výsledok je, že euro je pre Grécko príliš silné, importujú sa tam paradajky z Holandska a pre Nemecko je euro veľmi slabé, a preto je Nemecko svetový majster v exporte. V Grécku je situácia jedna veľká katastrofa. Všetky makroekonomické dáta sú negatívne. Napríklad priemyselná produkcia je na úrovni 70. rokov. Dnes sú Gréci obete a nie vinníci toho celého. A jediná reálna možnosť je, že Grécko opustí eurozónu.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

0 %
(0 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,