asfasdf ×

NázorObčana.sk

Nadežda Savčenková v Kanade vyhlásila, že ruská armáda môže obsadiť aj Veľkú Britániu

 Aktuality

Poslankyňa Najvyššej rady Ukrajiny Nadežda Savčenková počas svojej návštevy Kanady a stretnutí s domácimi politikmi a niektorými ministrami ochotne poskytovala rozhovory kanadským médiám a porozprávala veľa zaujímavých vecí.

10 December
2016 09:37:39

 

Foto: Screenshot CBC

Najväčší rozhovor poskytla v Ottawe pre kanadskú verejnoprávnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť CBC. Vyhlásila, že „ambície Putina sa neobmedzia iba na Donbas“. Varovala, že ak Západ nebude obhajovať svoje princípy, ruské vojská môžu obsadiť aj... Veľkú Britániu. Tvrdila, že sa s Moskvou nedá dohodnúť a Kremeľ uznáva iba silu a preto všetky otázky s ruským vedením treba riešiť iba s pozície sily. 

 „Je to veľmi príjemné, že si Kanaďania môžu užívať pekný život. Je fajn, že sú to zdvorilí a dobroprajní ľudia. Avšak tieto kvality, ktoré vo viacerých prípadoch sú výhodou, môžu sa premeniť na nedostatky vo vzťahoch s takým agresorom, ako je Rusko,“ varovala.

CBC podrobne popísala celú genézu ukrajinskej letkyne a to, ako sa stala „revolucionárkou“ a idolom pre mnohých ľudí na Ukrajine. Najprv, hneď po nástupe do Vojenských vzdušných síl Ukrajiny, urobila škandál kvôli tomu, že ju „nasadili“ do vrtuľníku a nie do stíhačky, ako si to želala. Kanadská televízna spoločnosť pripomenula, že Savčenková nebola v ukrajinskej armáde „anjelikom“: porušovala disciplínu a rozkazy nadriadených, popíjala a opúšťala vojenskú jednotku, kedy sa jej zachcelo. Nakoniec jednoducho bez povolenia len tak odišla zo svojho pluku a ocitla sa na východe Ukrajiny, vyhlásila, že chce bojovať proti „proruským separatistom“.

Neskôr po prekročení ruskej hranice ju zadržali ruskí vojaci. „Nasledoval súd a 83-dňová hladovka, ktoré ju preslávili ju na celý svet“, ako prízvukuje CBC. Americkí a európski politici jednohlásne označili Savčenkovú za „rukojemníčku“ a žiadali, aby ju oslobodili. Ešte v časoch, keď sa nachádzala v ruskom väzení, zvolili ju do Najvyššej rady Ukrajiny. CBC prízvukuje, že „v krajine, kde pociťujú katastrofálny nedostatok národných hrdinov a hrdinských politikov, Savčenková môže využiť svoju popularitu a zabojovať o prezidentské kreslo,“ uvádza.

Kanadská televízna spoločnosť poznamenáva, že počas stretnutí s viacerými kanadskými ministrami Savčenková každého sa snažila presvedčiť, že, ako uvádza CBC, „jej slová by si mali vziať na vedomie nielen v Ottawe, ale aj vo Washingtone – a to otvorený priaznivec Putina – Donald Trump.“

„Ten, kto si myslí, že môže mať normálne priateľské vzťahy s Ruskom, veľmi rýchlo sa presvedčí, že nedá sa kamarátiť s krajinou, ktorá nemá princípy a neváži si demokratické práva iných. A Trump onedlho sa presvedčí, že všetko je presne tak,“ cituje CBC výroky ukrajinskej poslankyne.

„Moskva tvrdí, že nemá svojich vojakov v Donbase, ale Savčenková tomu neverí. Taktiež nepochybuje o tom, že ambície Putina sa neobmedzia iba na východ Ukrajiny. Tvrdí, že ruské vojská môžu začať rozsiahly vpád a dostať sa do veľkej Británie. Savčenková nežartuje. „Slabosť a ústupčivosť už dva razy zapríčinili svetové vojny. Preto Západ musí obhajovať svoje princípy a pozerať sa do budúcnosti, aby nepripustil ďalšie podobné konflikty,“ cituje Savčenkovú kanadská televízna a rozhlasová spoločnosť CBC.  

„Vo svojich 35 rokoch Savčenkova sa pre mnohých Ukrajincov stala symbolom novej a čestnej politiky. Napriek svojim minimálnym skúsenostiam veľmi dobre sa vyhýba otázkam o svojich prezidentských ambíciách. Vyhlasuje, že jej snom je pilotovanie stíhačky. „Avšak ak sa nájdu nejaké konštruktívne idey, ktoré dokážu zmeniť krajinu k lepšiemu, potom sa môžem stať prezidentkou, aby som mohla zabezpečiť tieto zmeny,“ cituje CBC slová Nadeždy Sančenkovej v závere svojho článku o jej pobyte v Kanade.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

30 %
(10 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,