asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Ako vyzerá nový reformný tím SaS pre zdravotníctvo

 Aktuality

Liberálna strana Sloboda a Solidarita má nový reformný tím SaS pre zdravotníctvo. Na tlačovej besede ho predstavil predseda SaS Richard Sulík, ktorý ho zároveň povedie. Vo svojom blogu predstavil svoj tím pre zdravotníctvo.

25 Január
2017 18:36:46

Foto: Screenshot YouTube

Ako už z názvu vyplýva, úlohou reformného tímu SaS pre zdravotníctvo bude do konca roka 2017 pripraviť návrh na kompletnú reformu slovenského zdravotníctva. Oblasť zdravotníctva je na Slovensku dlhodobo zanedbávaná, hoci do nej tečú nemalé finančné prostriedky. Zdravotníctvo je zároveň jedna z ôsmich priorít, ktoré liberáli uvádzajú vo „Vízii SaS do roku 2024“.

Nový reformný tím SaS pre zdravotníctvo tvoria Janka Cigániková, poslankyňa NR SR a členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo, Iveta Pospíšilová, podpredsedníčka Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, lekárnik Martin Pilník, makroekonóm Martin Barto, ktorý je zároveň bývalým viceguvernérom Slovenskej národnej banky a Rudolf Zajac, bývalý Minister zdravotníctva Slovenskej republiky.

SaS pripravuje návrh komplexnej reformy zdravotníctva

Richard Sulík: Ako je všeobecne známe, zdravotníctvo je oblasť, ktorá je politikmi dlhodobo zanedbávaná, ktorá je poznačená veľkým rozkrádaním a plytvaním a oblasť, ktorá je poznačená takisto miestami až veľmi nízkou úrovňou služieb. Zároveň je známe, že v porovnaní s okolitými krajinami, tečie do slovenského zdravotníctva dostatok zdrojov, problém je pri ich prerozdeľovaní.

Ako sa vie o strane Sloboda a Solidarita, potrpíme si na odborné riešenie, náš program je dlhodobo vyhodnocovaný ako najlepší a tak tomu bolo aj v posledných voľbách, kedy bol program konkrétne pre oblasť zdravotníctva vyhlásený za najlepší. Preto a aj preto, že zdravotníctvo je jednou z našich ôsmich priorít, ktoré sme uviedli vo „Vízii SaS do roku 2024“, sme sa my v SaS rozhodli pripraviť komplexnú reformu zdravotníctva, porovnateľnú s našou reformou v oblasti daní a odvodov, Odvodovým bonusom.

Odvodový bonus nespomínam náhodou, k tomu však poviem pár slov neskôr. Na reforme zdravotníctva plánujeme pracovať celý tento rok a predbežný plán je taký, že koncom roka 2017, teda približne o 10 – 11 mesiacov, chceme predložiť návrh komplexnej reformy.

Reformný tím SaS pre zdravotníctvo

Pre tento účel som zostavil reformný tím SaS pre zdravotníctvo, ktorý pod mojím vedením túto reformu pripraví a dovoľte mi, aby som teraz predstavil jednotlivých členov tímu. Prvá členka reformného tímu SaS pre zdravotníctvo je naša poslankyňa za SaS a členka zdravotníckeho výboru NR SR Janka Cigániková.

Druhá je Ivetka Pospíšilová, naša členka v Dozornej rade, konkrétne podpredsedníčka, v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Tretí člen tímu je pán Martin Barto, bývalý viceguvernér NBS, bývalý člen predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne a najmä makroekonóm, čo ja teda považujem za veľmi dôležité. Štvrtý člen reformného tímu SaS pre zdravotníctvo je Martin Pilník, lekárnik a konzultant v oblasti lekárnictva. No a piaty člen tímu je bývalý Minister zdravotníctva SR počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu, pán Rudolf Zajac.

Akú reformu zdravotníctva si v SaS predstavujeme

Teraz mi dovoľte povedať pár slov k tomu, ako si tú reformu zdravotníctva predstavujeme. Samozrejme, nepôjdem príliš do detailov, lebo to má byť predmetom našich snáh a našej práce celý tento rok, budeme sa pravidelne stretávať. Ale aby ste mali približnú predstavu, ako plánujeme navrhnúť fungovanie zdravotníctva, tak poprosím o jeden slide.

Na ľavej strane vidíte jednu veľkú šípku, to sú tie finančné zdroje, ktoré prúdia do zdravotníctva. Zdravotníctvo si treba predstaviť ako čiernu skrinku, kde sa finančné zdroje premieňajú na zdravotné služby, konkrétne, kde sa premieňajú na nárok poistenca na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

V týchto finančných zdrojoch máme úplne jasno, lebo je to už definované v Odvodovom bonuse a konkrétne navrhujeme, aby 9 % zo všetkých príjmov, ktoré poistenec zarobí, predstavovalo zdravotný odvod alebo aj zdravotnú daň, maximálne po strop 2000 eur, to je desaťnásobok životného minima. Toto celé, čo vám hovorím, to je mechanizmus prevzatý z Odvodového bonusu, respektíve na tomto stavia. Konkrétne to znamená, 9 % z 2000 eur je 180 eur, a ten, kto zaplatil 180 eur, si splnil svoju solidárnu povinnosť na financovanie zdravotníctva.

Podľa našich odhadov by sa mala vygenerovať tá istá čiastka, ktorá sa generuje dnes a ako som už vravel, vychádzame z toho, že v zdravotníctve je peňazí dostatok, len treba s nimi zaobchádzať efektívnejšie, treba tam menej kradnúť. Čiže na vstupe každý zaplatí 9 % zo svojich príjmov, maximálne však z príjmu 2000 eur, to je 180 eur mesačne. Tie peniaze teda prídu do tej skrinky menom zdravotníctvo a z toho potom je nejaký výstup, ktorým bude definovaný nárok poistenca na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Je to tu predbežne rozdelené do nejakých šiestich oblastí, dôležitá je tá poznámka „a iné“, zoznam nie je konečný. To, samozrejme, tiež budeme upravovať, ale v podstate ide o to, aby sme správne stanovili podmienky a pravidlá poskytovania a čerpania zdravotnej starostlivosti. My plánujeme tento rok spraviť minimálne jednu ďalšiu tlačovú besedu, kde chceme informovať o nejakom medzistave a, samozrejme, keď budeme s našim reformnými prácami hotoví, tak naše dielo predstavíme.

Ja by som chcel vyzvať všetkých odborníkov, expertov v tejto oblasti, ktorí majú záujem sa podieľať, aby mi napísali, moja mailová adresa je dostatočne známa, celý tento rok budem náš zdravotnícky tím viesť ja a budeme veľmi radi konzultovať. Takto sa mi prihlásilo už 11 odborníkov v oblasti zdravotníctva, ďalších 11 ľudí, s ktorými budeme naše výstupy a medzistavy konzultovať a veľmi rád tento okruh ľudí rozšírim, ale každopádne, tí členovia reformného tímu SaS pre zdravotníctvo, ktorých som vám dnes predstavil, vrátane mňa, ktorý tento tím bude viesť, toto je náš reformný tím SaS pre prípravu reformy v oblasti zdravotníctva.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

50 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,