asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulík: Zariadenie Čistý deň nemôže ďalej fungovať - Richtera treba odvolať

 Aktuality

V priebehu tohto týždňa médiá informovali o tom, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR neodňalo resocializačnému zariadeniu Čistý deň v Galante akreditáciu na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

04 Marec
2017 07:16:55

 

Foto: Screenshot YouTube

Zariadenie Čistý deň pritom čelilo viacerým závažným podozreniam zo zneužívania vlastných chovancov. Ako prvá upozornila na nekalé praktiky zariadenia Čistý deň poslankyňa NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Rozhodnutie ministerstva pobúrilo opozičné strany SaS a OĽaNO. Rozhodli sa preto pristúpiť k iniciovaniu mimoriadnej schôdze, na ktorom bude Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter čeliť za neodňatie licencie zariadeniu Čistý deň odvolávaniu.

Richard Sulík: Práve sme sa dozvedeli, že na Slovensku existuje zariadenie, v ktorom je štátom dotované a zakrývané týranie detí, ich bitie, zlé zaobchádzanie, sexuálne zneužívanie a znásilňovanie. Ministerstvo práce totiž dnes oznámilo, že napriek obrovským zlyhaniam v tomto zariadení ponecháva povolenie resocializačnému zariadeniu Čistý deň.

Napriek tomu, aké hrôzy boli opisované a medializované, napriek tomu, že celá krajina mohla v priamom prenose počuť, čo sa za bránami zariadenia Čistý deň dialo. Chceme, aby sa rodičia na Slovensku nemuseli báť o svoje deti, keď ich zveria do rúk profesionálom. Chceme, aby v prípade, že dieťa zíde na šikmú cestu, čo sa v dnešnom svete môže stať, aby sa rodičia dovolali pomoci, pretože v takejto situácii rodičia nepotrebujú nič iné ako istotu, že sa im dieťa vráti v poriadku a vyliečené.

Tým, čo sa stalo dnes, rodičia túto istotu stratili. Bude trvať roky, kým zmiznú pochybnosti a kým sa obnoví dôvera nielen v toto konkrétne zariadenie Čistý deň, ktoré malo byť už dávno zatvorené, ale dôvera vo všetky centrá, domovy, školy či škôlky. Verím, že hovorím v mene všetkých zamestnancov a odborníkov, ktorí zasvätili svoj život pomoci deťom, ak poviem, že dnešné rozhodnutie ministra práce Jána Richtera pošliapalo po ich povesti a hlboko ich urazilo.

Preto sme sa rozhodli, my strany SaS a OĽaNO, že budeme iniciovať mimoriadnu schôdzu na odvolanie Ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera. Takéto niečo považujeme jednoducho za netolerovateľné. Toto nesmie byť, a preto podnikneme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili tomu, že zariadenie Čistý deň môže fungovať ďalej.

Natália Blahová: Toto sú fakty. Od roku 2014 eviduje ministerstvo a ústredie práce množstvo podnetov týkajúcich sa práve zariadenia Čistý deň. Rodičia detí sa sťažovali na nevhodné správanie sa personálu voči klientom, na formy trestania detí, zanedbávanie zdravotnej starostlivosti, zanedbávanie školskej dochádzky, bitie, týranie, neprimerané trestanie, strihanie dievčat dohola, hladovku, odopieranie kontaktu rodičov a detí.

Ministerstvo a ústredie eviduje aj oznámenie kurátorov priamo z úradov práce o veľmi závažných skutočnostiach týkajúcich sa násilia páchaného na klientoch zo strany personálu neprimeranosti trestov a zakazovania kontaktu medzi rodičmi a deťmi. Rovnako evidujú aj podnety o tom, že v tomto resocializačnom stredisku mali prebiehať sexuálne zneužívania a znásilnenia detí.

Tieto podnety malo ministerstvo preverené kontrolou s pozitívnym výsledkom. Podané trestné oznámenia boli podkladom pre začatie trestných stíhaní. Uznesením vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva policajného zboru Trnava začali trestné stíhania pre skutky kvalifikované ako zločin sexuálneho zneužívania a ako zločin týrania blízkej a zverenej osoby. Obeťami mali byť viaceré osoby umiestnené v resocializačnom zariadení Čistý deň, n. o. Galanta.

Prokurátor krajskej prokuratúry v Trenčíne vydal pokyn na opakované začatie trestného stíhania pre viaceré skutky a trestné činy proti ľudskej dôstojnosti, ktorých obeťami boli maloletí klienti zariadenia Čistý deň v Galante. Dňa 14.9.2016 akreditačná komisia Ministerstva práve sociálnych vecí a rodiny po preskúmaní situácie odporučila zariadeniu Čistý deň odobrať akreditáciu.

Akreditačná komisia zopakovala svoju výzvy pre ministerstvo aj po svojom novembrovom zasadaní, kde sa rovnako a opakovane uzniesla na tom, že odporúča ministerstvu, aby resocializačnému zariadeniu čistý deň akreditáciu odobralo. Ministerstvo však zariadeniu akreditáciu ponecháva napriek rozbehnutým trestným stíhaniam, napriek odporúčaniam svojej vlastnej odbornej komisie, napriek tomu, že riaditeľ Čistého dňa sa verejne vyznal z toho, že akceptuje sexuálne zneužitie detí zamestnancami, ak ide o „sex na rozlúčku“.

Takéto konanie či skôr nekonanie štátnych orgánov je v príkrom rozpore s našimi zákonmi a najmä s medzinárodnými dohovormi, ktorými je Slovensko viazané. Je v priamom rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa a s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. V tejto veci som podala podnet Výboru OSN pre práva dieťaťa. Sme svedkami škandálu medzinárodných rozmerov, kde prehrešky voči ľudským právam, právam dieťaťa, preukázateľné porušenie zákonov a podozrenia z trestných činov sú kryté vládou. A prečo vládou? Pretože zakladateľka zariadenia Čistý deň pani Miková Tománková bola na Úrade vlády SR riaditeľkou Generálneho sekretariátu ministrov pre drogové závislosti.

V roku 2009 v médiách rezonovala kauza nelegálneho čerpania eurofondov, ktoré zo svojej pozície táto pani prihrávala priamo zariadeniu Čistý deň a ku kamufláži si najala a chránila bieleho koňa. Tieto jej kroky obhajoval vtedajší hovorca Ondruš, dnes štátny tajomník ministerstva práce. Opakovane a z inej pozície sa teraz zasadzuje o to, aby bolo prehliadané týranie, sexuálne zneužívanie a znásilňovanie maloletých detí.

Nič absurdnejšie a obscénnejšie si neviem predstaviť, než keď Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prikrýva zneužité a znásilnené deti. Multisystémové zlyhania, ktoré tento prípad odhalili, sú tým najhnusnejším svedectvom o tom, ako sa náš štát pod aktuálnym neschopným vedením vzdáva aj najprirodzenejšej esencie človečenstva, ktorým je, že si chráni svoje mláďatá, svoje bezbranné deti.

Preto sa zasadíme všetkými silami o to, aby bol Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter odvolaný. Pre jeho neschopnosť zabrániť takýmto situáciám, pre jeho neschopnosť postaviť sa za práva detí, pre jeho ignoranciu voči nedodržiavaniu platných zákonov a medzinárodných dohovorov budeme iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR na jeho odvolanie. Sme presvedčení, že aj v radoch koaličných poslancov sa vyskytujú ľudia so svedomím a zosobnenie viny je v tomto prípade veľmi zreteľné. Dúfam a verím v to, že prepáčenie týrania a zneužívania detí si nikto z nich na svedomie nevezme.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,