asfasdf ×

NázorObčana.sk

Richard Sulik: Kauza Čistý deň. Subvenčný podvod – zariadenia si menili deti i platby

 Aktuality

Kauza Čistý deň, ktorá znechutila celé Slovensko, prináša nové odhalenia. Podľa poslankyne SaS Natálie Blahovej známe resocializačné zariadenie spáchalo subvenčný podvod. Výmenou klientov a peňazí s inými zariadeniami sa vytvárali čierne fondy.

26 Marec
2017 09:05:57

 

Foto: Screenshot YouTube

„Tieto peniaze sa uzavreli do balíka „služby“, čím sa akoby vymanili spodručia kontroly. Kauza Čistý deň je o znásilnených dievčatách, týraných chlapcoch, zvrhlých učiteľoch a podvodoch. Minister Richter to vie, ale nekoná. Richter deti nechráni, musí preto čeliť odvolávaniu. Na mimoriadnu schôdzu máme vyzbieraných už viac ako 50 podpisov opozičných poslancov. Kauza Čistý deň musí byť potrestaná!“ uvádza vo svojom komentári Richard Sulík.

Richard Sulík: Už od leta počúvame o najnechutnejšej kauze, akú kedy Slovensko zažilo. Kauza Čistý deň je o znásilnených dievčatách, týraných chlapcoch, zvrhlých učiteľoch a ministrovi, ktorý ich chráni. Neverím, že občania tejto krajiny, majú prah citlivosti nastavený tak vysoko, aby toto prehliadali. Sú však proti tejto mašinérii bezmocní. Verím, že hovorím ich hlasom, keď poviem, že toto musí skončiť. Nesmie sa stať, aby vyskakovali stále nové a nové nechutnosti, nové a nové dôkazy o tom, čo sa v tomto príšernom dome dialo.

Dávno mal byť Čistý deň zatvorený. Deti rodičov, ktorí sa nešťastnou hrou osudu ocitli v nebezpečenstve, mali byť dávno v bezpečí. Keby to nebolo také odporné, bolo by to až smiešne, aké neuveriteľné výhovorky dokáže súčasná vláda používať. Rozhodujú akreditačné komisie, kontroluje ombudsmanka, ale v skutočnosti sa nič nerozhodne a nič neskontroluje. Keďže na toto točenie v kruhu sme zvyknutí a tušíme, ako táto odporná kauza Čistý deň dopadne, dovoľujem si vyhlásiť, že strana Sloboda a Solidarita ako súčasť vlády po roku 2020 zabezpečí spravodlivé a čo najrýchlejšie vyšetrenie kauzy Čistý deň a potrestanie vinníkov.

Natália Blahová: Náš štát drží ochrannú ruku nad týraním a zneužívaním detí, ktoré mu boli zverené do starostlivosti. V priebehu posledných týždňov sa mi ozvalo 7 bývalých klientov a traja bývalí zamestnanci resocializačného zariadenia Čistý deň. Niektorí už boli svedčiť, niektorí sa chystajú ísť svedčiť a niektorí definitívne prestali veriť v spravodlivosť. Klienti napr. svedčili o tom, že v zariadení boli bežné fyzické tresty. Tie spočívali jednak v namáhavom cvičení aj uprostred noci, deti boli bité jednak terapeutmi, jednak samotným riaditeľom zariadenia a dokonca boli riaditeľom nabádané, aby sa navzájom trestali bitkou. Trestom bol napr. aj zákaz vidieť svojich rodičov až do osemnástich rokov. Trestom bol napr. mesiac na samotke v ružovom pyžame. Trestom bolo odňatie matracu na spanie, hlad bol bežný.

Zamestnanci, ktorí sa mi ozvali, ktorí tiež nemôžu pozerať na to, aký priebeh naberá táto kauza Čistý deň, mi poskytli tzv. medzistrediskovú zmluvu, ktorú aj pán minister spomína v odôvodnení. To, že sme si mohli prečítať, ako je táto medzistredisková zmluva textovaná, z toho vyplynulo to, na čo bývalí zamestnanci zariadenia poukazovali. Táto medzistredisková zmluva je vlastne výmenou dieťaťa medzi jedným a druhým zariadením.

Na základe toho si tieto zariadenia vymenili aj platby a vytvorili čierny fond. Podľa bývalého zamestnanca tento čierny fond slúžil na to, aby boli „motivovaní“ kurátori, aby posielali deti do zariadenia Čistý deň. Táto zmluva je dôkazom, na základe ktorého som podala trestné oznámenie o subvenčnom podvode. Deti mali totiž súdne rozhodnutie, že musia byť presne v tom zariadení, kam súd určil. A táto medzistredisková zmluva má dokonca odkladnú povinnosť platby, až keď príde zariadeniu Čistý deň platba za to, že sa stará o dieťa a vtedy posunie peniaze, mesačne 1200 eur, inému zariadeniu, a tak navzájom vytvárali čierne fondy.

Podľa výpovedí tohto zamestnanca bolo takto v obehu niekoľko detí. Na túto habaďúru museli navliecť ešte jedno zariadenie. Vieme o minimálne jednom, s ktorým takto spolupracovali. Uzavreli medzi sebou zmluvu. Na základe tejto zmluvy, hovorme o jednom dieťati, poslali jedno dieťa do iného zariadenia a jedno dieťa si z ich zariadenia zobrali tam. A dostali navzájom platbu. Jedno zariadenie dostalo od Čistého dňa 1200 eur a Čistý deň prijal od toho zariadenia 1200 eur. Tým sa tie peniaze stali nedosledovateľné, lebo to boli peniaze, ktoré oni obdržali za svoje služby, a to druhé zariadenie taktiež obdržalo peniaze za služby. Tieto peniaze sa akoby očistili od ďalšej kontroly. Uzavreli sa do balíka „služby“, a to je na voľné použitie toho zariadenia, čiže takýmto spôsobom akoby ušli spodručia kontroly.

Môj podnet, skúma Výbor OSN pre práva dieťaťa, ktorý už odpovedal, že sa týmto podnetom zaoberá. Môj podnet rovnako skúma aj akreditačná komisia, kde som navrhovala, aby opätovne začalo konanie vo veci odňatia akreditácie zariadeniu Čistý deň, pretože tieto nové skutočnosti, ktoré sa vynárajú naozaj každým dňom, musia presvedčiť každého odborníka aj laika o tom, že takéto zariadenie nemá čo v slušnej spoločnosti hľadať.

A, samozrejme, ten politický nástroj, ktorý môžeme a chceme použiť, je mimoriadna schôdza na odvolanie ministra Richtera, ktorý sa takto hanebne správa hlavne k tým obetiam, ktoré majú od 14 do 18 rokov, sú to deti, ktoré chceli pomôcť a zaslúžia si satisfakciu aspoň vo forme uznania toho všetkého, čo sa im v zariadení stalo. Už nevieme čas vrátiť späť, ale nemôžeme zotrvávať v tomto stave, preto trváme na tom, že minister Richter svoje povinnosti neplní. Deti, ktoré sú zverené štátu nechráni. Zozbierali sme viac ako 50 podpisov a mimoriadna schôdza sa bude konať čoskoro.

Video si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(3 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,