asfasdf ×

NázorObčana.sk

Bezpečnostná služba Ukrajiny zabránila pokusu organizovať provokáciu a zablokovať diaľnicu na trati Ľvov – Rava – Ruská

 Aktuality

Skupina zo 150 prevažne mladých ľudí sa v stredu pokúsila zablokovať diaľnicu na trati Ľvov – Rava – Ruská. Ako informujú ukrajinské média, títo ľudia sa prezentovali, ako ukrajinskí Poliaci protestujúci proti potláčaniu poľskej menšiny na Ukrajine.

30 Marec
2017 21:30:10

 

Foto: Facebook

Mladí ľudia zablokovali diaľnicu a vystavili transparenty s veľavravnými heslami: „Zastaviť genocídu Poliakov na Ukrajine“, „Máme Volyň vo svojom srdci“, „Poliaci sa zjednocujte!“ a pod. Bezpečnostná služba Ukrajiny informovala, že sa táto akcia začala hneď po ostreľovaní z granátometu generálneho konzulátu Poľska v ukrajinskom Lucku.

Ako sa uvádza v oficiálnom stanovisku Bezpečnostnej služby Ukrajiny, „túto akciu zorganizovali za účelom podnietenia k medzinárodnostnej nepriazni medzi priateľskými národmi Ukrajiny a Poľska a taktiež za účelom vytvorenia negatívneho imidžu Ukrajiny v Európe.“

Veliteľ Hlavného riaditeľstva Nacionálnej polície vo Ľvovskej oblasti Valerij Sereda na tlačovej konferencii vyhlásil, že príslušníci polície a Bezpečnostnej služby Ukrajiny prekazili túto provokáciu a zatkli niekoľko desiatok provokatérov.

„Na začiatku provokatéri pochodovali po prechodu cez cestu, potom vystavili transparenty a zablokovali cestu. Potom začali páliť pneumatiky a robiť iné neplechy. Samozrejme, sa do celého diania zamiešala polícia a potom aj Bezpečnostná služba Ukrajiny a toto protizákonné konanie zastavili. Začali zadržiavať tých najväčších chuligánov, ale tí sa rozpŕchli po okolitých lesoch a horách. Ale aj tam polícia ich odchytávala a zadržiavala,“ uviedol Valerij Sereda.

Ukrajinské média, ako aj niektoré poľské rozhlasové stanice informujú, že, podľa informácii polície, žiadne etnickí Poliaci na tejto akcii sa nezúčastnili. „Zadržali sme viacerých mladých ľudí, ktorí už aj predtým mali problémy s políciou, pretože ich zadržiavala za použitie, šírenie a predaj drog. Zadržali sme aj niekoľko mladistvých 13-14-ročných chuligánov, žiakov ľvovských škôl,“ informoval Valerij Sereda. Dodal, že táto akcia bola svojráznym pokračovaním predošlého podobného protestu, ktorý sa konal 12. marca.

Veliteľ Riaditeľstva Bezpečnostnej služby Ukrajiny vo Ľvovskej oblasti Viktor Andrejčuk dodal, že organizátorov, objednávateľov tejto akcie a najaktívnejších jej účastníkov polícia identifikovala a mnohých už aj zadržala.

Predseda Ľvovskej oblastnej administrácie Oleg Sinjutka prízvukoval, že táto akcia je tesne spojená s ostreľovaním poľského konzulátu v Lucku. „Netreba byť veľkým analytikom, aby sme pochopili, že streľba na Volyni, v Lucku, a táto akcia boli naplánované, aby sa vytvoril dojem, že tieto nezákonné činy podnikli občania poľskej národnosti, aby ukázali, že na Ukrajine panujú medzinárodnostné nezhody medzi Poliakmi a Ukrajincami,“ podčiarkol.

Veľké prekvapenie: zatiaľ nik – ani politici, ani experti, ani média v Poľsku a na Ukrajine  neobvinili ruské tajné služby z organizácie blokády diaľnice na západe Ukrajiny... Ale určite na to prídu... 

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,