asfasdf ×

NázorObčana.sk

Organizátori Eurovízie 2017 sú už unavení zo somarín, ktoré vymýšľa Kyjev a uvažujú, že usporiadajú túto súťaž v inej krajine

 Aktuality

Ukrajinská bezpečnostná služba zakázala ruskej speváčke Júlii Samojlovovej vstup na územie Ukrajiny, kde by mala reprezentovať Rusko na májovej Eurovízii 2017 v Kyjeve. Organizátori tejto speváckej súťaže už uvažujú o inom mieste jej konania.

10 Apríl
2017 19:33:09

 

Foto: Facebook

Ukrajinskí hostitelia Eurovízie 2017 sa odhodlali k dosť neobvyklému kroku: zakázali vstup na územie svojej krajiny jednej z účastníčok konkurzu – to znamená, že ju prakticky vylúčili zo súťaže. Z úst kyjevských hostiteľov verdikt znie fakticky ako obvinenie z terorizmu: ruská speváčka Júlia Samojlovová sa previnila pred celým ukrajinským štátom a národom, pretože bez dovolenia Kyjevu navštívila Krym...

„Zákon musí platiť pre všetkých. Táto speváčka nielen navštívila Krym, ale zanechala o tom svedectvá aj na sociálnych sieťach, kde sa vyjadrovala o Ukrajine a jej vláde a politickej orientácii na euroatlantickú integráciu. Môj názor je jednoznačný: nesmie vstúpiť na územie Ukrajiny,“ komentoval Vasyl Hrycak, šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny, rozhodnutie ukrajinskej tajnej služby o zákaze vstupu ruskej speváčky na územie Ukrajiny.

Celá vína ruskej speváčky je v tom, že ešte v lete 2015 sa zúčastnila na záverečnom koncerte festivalu Svet športu a dobra na Kryme. Oficiálny Kyjev túto jej návštevu a vystúpenie považuje, ako odznelo v oficiálnom vyhlásení, za „nezákonné prekročenie štátnej hranice Ukrajiny v zostave organizovanej skupiny osôb...“ Organizovaná skupina osôb – to sú speváci a speváčky, ktorí sa zúčastnili na koncerte...

Novinári vo viacerých krajinách si všímajú dosť nepríjemný fakt: ukrajinské úrady zakázali účasť na speváckej súťaží mladej žene, ktorá má ťažké zdravotné postihnutie a ktorá sa v žiadnom prípade nehodí na úlohu „teroristky“. Kyjevský režim sa pred celým svetom zasa ukázal v celej svojej paráde. Medzinárodnú spevácku súťaž premenil na politický škandál, ktorý chce využiť vo svoj prospech.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov kritizoval najnovší fortieľ ukrajinských orgánov, dodal však, že dúfa, že Kyjev sa spamätá – do začiatku súťaže má ešte mesiac. „Domnievame sa, že je to krajne škodlivé rozhodnutie, a očakávame, že bude pred súťažou zmenené a že sa ruská zástupkyňa bude môcť zúčastniť sa na súťaži,“ podčiarkol. Prízvukoval, že podobné konanie Kyjevu poškodzuje jeho prestíž v očiach svetovej verejnosti.

Hlava Krymu Sergej Aksenov dokonca vyzval účastníkov tejto súťaže k bojkotu akcie v Kyjeve. „Verím, že po tomto rozhodnutí by každá slušná osoba, vrátane účastníkov Eurovízie, mala súťaž v Kyjeve bojkotovať. Ukrajina by mala prísť o svoje právo byť hostiteľom tejto súťaže. To by bolo spravodlivo a správne,“ podčiarkol. Dodal, že ukrajinské úrady znova demonštrovali celému svetu svoje absolútne šialenstvo a obrovský nedostatok predstavy o morálke, cti a svedomí. „S takými ľuďmi sa nedá dohodnúť. Pozývam Júliu, aby  ruský Krym navštevovala častejšie,“ zdôraznil Aksenov.

Samotná Júlia Samojlovová ešte trochu verí, že ukrajinské úrady svoje rozhodnutie predsa zmenia. „Je veľmi zábavné sledovať to celé divadlo, pretože nechápem, čo také zvláštne na mne vidia. Považujú ma, také malé dievča, za akúsi hrozbu? Poviem, že nie som nahnevaná.  Stále nacvičujem pesničku a verím, že oni to rozhodnutie zmenia,“ domnieva sa speváčka.

Generálna riaditeľka Európskeho vysielacieho zväzu /European Broadcasting Union/ Ingrid Deltenre sa domnieva, že ak Ukrajina nezmení svoje rozhodnutie, organizátori súťaže môžu vziať Kyjevu právo usporiadania súťaže a zorganizovať ju inde. Prezradila, že organizátori už začínajú špekulovať, že súťaž sa môže uskutočniť v Berlíne, ak Kyjev nezmení svoje rozhodnutie.

Ingrid Deltenre vyhlásila, že organizátori súťaže očakávajú, že hostiteľská krajina bude dodržiavať všetky pravidlá hry, ktoré platia už desaťročia. Pripomenula, že keď pred 2 rokmi Samojlovová bola na Kryme, vtedy nebola účastníčkou tejto súťaže a preto Kyjev so svojimi sankciami to preháňa. Podčiarkla, že ak Kyjev tak strašne chce uvaliť na Samojlovovú sankcie, môže to urobiť po súťaži, ale na súťaž by ju mal pustiť.

Generálna riaditeľka Európskeho vysielacieho zväzu vysvetlila, že Ukrajina môže stratiť právo usporiadať súťaž a potom sa na nej nezúčastní dobrých pár rokov. Dodala, že v tomto prípade Kyjev stratí aj dohodu s European Broadcasting Union na vysielanie FIFA World Cup a, samozrejme, Kyjev si pokazí renomé v očiach svetovej verejnosti.

Kto je tá Júlia Samojlovová, ktorú sa tak „bojí“ Kyjev? Pred pár dňami /7. apríla/ oslávila svoje 28. narodeniny. Narodila sa v meste Uchta, v bývalej Komi SSR tiež bývalého ZSSR. V 13. rokoch sa stala invalidom 1. skupiny s diagnózou spinálna amyotrofia. Odvtedy je pripútaná k invalidnému vozíku. V r. 2010 získala diplom Súčasnej humanitárnej akadémie na fakulte psychológie. Od detstva sa zúčastňuje na speváckych súťažiach. Už vo svojich 14  rokoch získala ocenenie na festivale „Na krídlach sna“. Venovala sa alternatívnemu hard rocku. Založila svoju kapelu „TerraNova“, ktorá existovala do r. 2010.

Bola finalistkou súťaže v projekte Ally Pugačevovej „Faktor A“, získala osobné ocenenie známej speváčky – „Zlatú hviezdu Ally Pugačevovej“. V r. 2014 nahrala dve svoje pesničky: „Light“, ku ktorej sama napísala hudbu a text, a „Nový deň“.  Na Paraolympijských hrách v Soči v r. 2014 si zaspievala pesničku „Spolu“. Vlani sa zúčastnila na nahrávaní klipu „Žiť“, na ktorom sa zúčastnili mnohí známi ruskí speváci a speváčky. Rusko na Eurovízii 2017 reprezentuje s pesničkou „Flame Is Burning“.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(5 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,