asfasdf ×

NázorObčana.sk

Medzinárodná konferencia o verejnom obstarávaní CKO: Štát by mal obstarávať najvýhodnejšie, nie najlacnejšie

 Aktuality

„Najlacnejšia ponuka nemusí byť najvýhodnejšia ani najlepšia, podstatná je kvalita“ zhodli sa experti na Medzinárodnej konferencii o verejnom obstarávaní „MEAT* KRITÉRIÁ VS. NAJNIŽŠIA CENA“.

27 Apríl
2017 18:07:48

 

Foto: ÚPV SR

Túto konferenciu zorganizoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho v spolupráci s Európskou komisiou. Prezentované skúsenosti a príklady dobrej praxe z EÚ umožnia aj na Slovensku aktívne využívať kvalitatívne kritériá na vyhodnotenie ponúk vo verejnom obstarávaní.

„Neteší ma, že na Slovensku čelíme fetišu najnižšej ceny. Neteší ma, že práve kvôli tomuto fetišu sme svedkami stavania stavieb, ktoré niekedy aj spadnú, že sme svedkami dodania technológií, ktoré buď nefungujú, alebo nezodpovedajú tomu najmodernejšiemu, čo na trhu je, že sme svedkami dodania diela, ktoré niekedy technicky a technologicky nevydrží v sto percentnej kvalite ani počas záručnej lehoty. Myslím si, že sa musíme vrátiť k tomu, že okrem ceny potrebujeme aj kvalitu, potrebujeme primeranú technológiu a pri stavbách častokrát aj nejaké zaujímavé architektonické riešenia, aby táto krajina nebola len krajinou uniformovaných budov a kontajnerovej výstavby,“ zdôraznil Peter Pellegrini vo svojom úvodnom video príhovore. „Táto iniciatíva vychádza z usmernenia Európskej komisie. Ukázalo sa, že deväť z desiatich  projektov u nás bolo vybraných na základe najnižšej ceny, pričom v Nórsku je to len jeden z desiatich“, dodal.

Vedúci úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (UPVII) Patrik Krauspe potvrdil mimoriadny záujem ÚPVII o organizovanie medzinárodných podujatí takéhoto druhu a vôľu získavať čo najviac praktických podnetov. Vysoko ocenil, že sa podarilo na Slovensko „prilákať špičkových expertov, ktorých cenné skúsenosti sú zdrojom napredovania pri zlepšovaní vnútorných procesov verejného obstarávania v organizáciách verejného sektora.“

V rámci svojho úvodného vystúpenia, predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie Zita Táborská  priblížila aj dôvody obmedzeného využívania iných kritérií ako najnižšej ceny pri výbere ekonomicky najvýhodnejších ponúk. „Ide najmä o nedostatočné plánovanie, slabú zainteresovanosť odborníkov, obavu z nesprávne nastavených kritérií a vyústenie procesu do zrušenia súťaže a v neposlednom rade aj obava z negatívnej medializácie v prípade, ak nie je vybraná najlacnejšia ponuka“ , uviedla. 

Zástupkyňa generálneho riaditeľa, Generálne riaditeľstvo pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP Európskej komisie (EK) Irmfried SchwimannErich Unterwurzacher, riaditeľ na Generálnom riaditeľstve pre regionálnu a mestskú politiku EK zdôraznili, že verejné obstarávanie je jedným z hlavných nástrojov, ktoré určujú ako sú na Slovensku investované finančné prostriedky z eurofondov. „Zárukou správneho využitia týchto peňazí je okrem vhodného naprogramovania aj efektívne verejné obstarávanie, ktoré je súčasne veľmi dôležité pre budovanie vnútorného trhu.“ Obaja predstavitelia EK ocenili príležitosť, ktorú ponúkla dnešná konferencia na zlepšovanie využívania legislatívnych možností v tejto oblasti a následne dosiahnutie lepších výsledkov vďaka spoločnej snahe.

Jednotlivé panely konferencie boli venované témam dôležitosti používania MEAT kritérií, ale aj podrobným príkladom kedy a ako môžu byť použité. Prizvaní zahraniční a domáci experti reprezentujúci verejný ako aj súkromný sektor spoločne prediskutovali  možnosti ako nastaviť správne kritériá na vyhodnotenie ponúk vo verejnom obstarávaní. Záverečný blok konferencie sa zameral na špecifickú tému  možnosti používania priameho rokovacieho konania („Lock In“ problém v IT sektore).

Konferencia v takomto meradle bola na Slovensku realizovaná prvýkrát a predstavuje začiatok diskusie, ktorej cieľom je zefektívniť procesy vo verejnom obstarávaní, verejné obstarávanie zamerať viac na kvalitu ako na cenu a zlepšiť povedomie odbornej verejnosti o tejto téme.

„Táto konferencia je súčasťou reformného úsilia Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a sekcie Centrálny koordinačný orgán, ktoré vyvíjame od počiatku vzniku úradu. Už teraz môžeme povedať, že Slovensko splnilo legislatívno-technickú podmienku (tzv. ex ante kondicionalitu) stanovenú Európskou komisiou v oblasti verejného obstarávania, aby sme vôbec mohli čerpať eurofondy,“ dodala Denisa Žiláková, generálna riaditeľka sekcie Centrálny koordinačný orgán

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(2 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,