asfasdf ×

NázorObčana.sk

Zlepšenie podnikateľského prostredia – socialisti sa zobudili

 Aktuality

Strana Sloboda a Solidarita sa prakticky od jej vzniku zasadzuje o zlepšenie podnikateľského prostredia.

08 Máj
2017 20:54:46

 

Foto: Screenshot TA3

Dôkazom bol napr. aj balík 40 konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré liberáli predložili do pléna NR SR hneď po marcových parlamentných voľbách v roku 2016. Vtedy ich vláda zmietla zo stola. Dnes prichádza s vlastnými opatreniami. Mnohé z nich sa však nachádzali na zozname opatrení strany SaS. Predseda SaS Richard Sulík preto víta vládnu iniciatívu a verí, že niektoré z opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia podnikateľom naozaj pomôžu.

Peter Bielik: Aj keď strana SaS ovládala ministerstvo hospodárstva, chcela zlepšiť podnikateľské prostredie. Administratívna záťaž je vysoká a dá sa s ňou niečo robiť. Konkrétne vo vašom prípade išlo o projekt Singapur. Čo má vtedajšia vaša iniciatíva a tá dnešná vládna spoločné?

Richard Sulík: Spoločné majú zlepšenie podnikateľského prostredia, a preto musím povedať, že vítam túto iniciatívu, že konečne sa teda už aj socialisti zobudili, ktorí dlhé roky strpčovali život podnikateľom a zhoršovali podnikateľské prostredie. Veď my dlhodobo klesáme v rôznych rebríčkoch, tak teraz zistili, že nemôžu zamestnávateľom úplne komplikovať život, že ich potrebujú, tak konečne začínajú chápať a snažia sa to nejako lepšiť. A rozdiel je v tom je strana SaS, ktorá prakticky od svojho vzniku tvrdí, že potrebujeme výrazným spôsobom zlepšiť podnikateľské prostredie. My sme v tomto dôslední, konzistentní, dlhodobo hovoríme to isté. Aj úplne konkrétne sme do volieb predstavili Agendu 2020, vyše 150 konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. A teší ma, že sa tým inšpirovali a že viacero opatrení prevzali.

Peter Bielik: Faktom je, že ten Singapur ste vtedy nestihli dokončiť. Ak by ste dnes mali povedať, kde by ste investovali svoju energiu a kde by ste videli tie najvážnejšie opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Sú väčšou prekážkou pre podnikateľov odvody a dane alebo táto administratívna záťaž, o ktorej dnes hovoríme?

Richard Sulík: Rozhodne odvody, najmä odvody, tie máme asi ôsme najvyššie na svete, sadzby odvodov a dane, ale problém je, že toto stojí veľa peňazí. Keď chcete naozaj vo veľkom znížiť dane, tam musíte vedieť, odkiaľ na to zoberiete. Ale administratívnu záťaž môžete znižovať tak, že to nič nestojí. To bolo hneď na začiatku tohto volebného obdobia, kedy sme do parlamentu predložili 40 konkrétnych návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré by nič nestáli, v štátnom rozpočte by nespôsobili žiadny výpadok a dali by sa realizovať okamžite. Ale, bohužiaľ, vládna koalícia toto vtedy zamietla a dnes predkladajú návrhy z tohto nášho zoznamu. Vtedy sa ešte Andrej Danko vyjadril, že to je 40 hlúpostí. To bolo práve tu u vás v televízii, to bola jedna z prvých debát. Takže vtedy to boli pre nich veľké hlúposti, teraz to idú realizovať. Nech si o tom spraví obraz každý sám, ale ja som vďačný za to, že to vôbec idú robiť.

Peter Bielik: Ktoré konkrétne opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia máte na mysli? Aby sme mohli posúdiť, že ich odkopírovali od vás?

Richard Sulík: Napr. to, čo spomínal pán Žiga, odhlásenie zo sociálnej poisťovne, tá lehota z jedného na osem dní predĺžiť . V našich 40 opatreniach pre zlepšenie podnikateľského prostredia to bol bod 1.1.11, nájde to ktokoľvek na našej stránke. Tak vtedy to bola hlúposť, teraz je to rozumná vec. Ale ako som povedal, som vďačný, že už konečne sa rozhýbali a idú zlepšovať podnikateľské prostredie. A v podstate ma teší, že si z nášho programu osvojili viacero vecí.

Peter Bielik: Pred malou chvíľou ste povedali takú rovnicu, že ak sa ide do daní a odvodov, tak to stojí veľa peňazí a treba vedieť, odkiaľ ich človek potom zoberie. Vy ste ešte do predchádzajúcich volieb išli s programom, ktorý ste ukázali, ale ešte pred voľbami ste hovorili o 16 % rovnej dani, ak si správne spomínam. To znamená, ak by ste znížili tú daň, odkiaľ by ste zobrali tie peniaze, o ktoré by prišiel štátny rozpočet?

Richard Sulík: Najprv treba konkrétne vyrátať, koľko by to spôsobilo výpadkov. Nie je to lineárne, že znížite o toľko dane a toľko bude výpadok, lebo sú to dynamické efekty. A viete, pán Hrnko sa tu pol hodinu dozadu strašne rozčuľoval, že zlodeji. Majú síce jednu korupčnú kauzu za druhou, ale o SaS môžem povedať, že SaS vo vláde dohliadne na to, že sa kradnúť nebude, už len z tohto dôvodu. Myslím si, že bude dostatok peňazí na realizovanie rôznych zámerov. Ale čo si myslím, že je oveľa dôležitejšie, SaS vo vláde bude dohliadať na to, aby z akýchkoľvek peňazí, ktoré sú k dispozícii, sa znižovali dane a nie zvyšovali výdavky. Toto je ten zásadný rozdiel v politike pravicových a ľavicových strán. Socialisti by chceli čím viac peňazí vybrať, a potom čím viac peňazí rozdeliť a hrať sa na Ježiška. A my vravíme nie, nechajme tie peniaze tam, kde sa tvoria. Ak náhodou by mal byť štátny rozpočet na nule alebo v miernom prebytku, všetky tieto peniaze použijeme na zníženie daní, nie na zvýšenie výdavkov.

Peter Bielik: Predsa len máme tu oblasti, ktoré peniaze neprodukujú. Sú nevýrobné sféry, školstvo, zdravotníctvo, štátna správa, polícia atď. To všetko vždy niečo stojí. Spomínam si, keď ste napr. nastúpili do vlády Ivety Radičovej, tak ten prvý krok bol, že ste si nazvali Ficovou daňou zvýšenie dane z pridanej hodnoty.

Richard Sulík: Keď sme nastúpili do vlády, tak sme zdedili po prvej vláde Roberta Fica 8 % deficity, ktoré bolo treba stoj čo stoj znížiť, lebo to bola cesta rovno do Grécka, čo tu zanechal Robert Fico, tak sme museli znižovať. Zvýšili sme DPH o jediný percentuálny bod z 19 na 20, a to len po dobu, kedy deficit klesne opäť pod 3 %, a potom sa automaticky mala vrátiť DPH na 19 %. Takto sme to napísali do zákona. Už pri zvýšení sme napísali, že kedy to klesne. No hádajte, kto tú automatiku zo zákona zrušil? Kto nakoniec zabezpečil, že tá daň je tu 20 % natrvalo? No Robert Fico vo svojej ďalšej vláde.

Peter Bielik: Poďme k jednotlivým opatreniam. Vláda chce teda predĺžiť lehoty pri prihlasovaní a odhlasovaní zamestnancov do sociálnej poisťovne, ale napr. obmedziť aj nutnosť mať na pracovisku zdravotnú službu. Tomu nebudete nič vyčítať?

Richard Sulík: Nie, to chválime, konečne! Keby ste vedeli, aký oni dokázali s tou zdravotnou službou vyrobiť cirkus, to vám rozum postojí. Najprv to zaviedli, potom sme sa dostali do vlády my, tak sme pracovnú zdravotnú službu pre prvú a druhú kategóriu zrušili. Potom oni to zaviedli opäť. Potom, keď sme to dali znovu zrušiť, tak s tým nesúhlasili, ale teraz to idú rušiť oni. Konzistentná politika je presný opak toho, že teraz idú robiť. Ale chvalabohu, konečne sa zobudili, nech tú pracovnú zdravotnú službu zrušia, aspoň dúfam, že ju už viac nezavedú.

Peter Bielik: Tvrdia, že to majú z poznatkov, ktoré si vymieňajú s asociáciami, s podnikateľskými zväzmi atď.

Richard Sulík: Tí im to hovoria roky, že „toto nás zaťažuje.“ Počúvajte, minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý tu takto múdro rozprával, veď v minulej vláde bol minister životného prostredia a pod jeho vedením vznikol nový zákon o odpadoch, ktorý je čistý trest pre podnikateľov. To on navymýšľal tie hrôzostrašné veci a to množstvo regulácií a pravidiel a teraz to ide on veľkoryso po sebe naprávať.

Ja tam vidím také tri skupiny opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Tá prvá skupina, to sú v podstate veci, ktoré okopírovali od nás a tam s tým môžem len súhlasiť, s tým aj rád súhlasím a držím im palce, aby to spravili. Druhá skupina opatrení, to sú v podstate hlúposti alebo škodlivé veci, ako napr. ten 100-percentný superodpis, lebo keď takto silno podporíte vedu a výskum, tak zrazu nové vedro pre upratovačku bude odpadový produkt vesmírneho výskumu alebo čo. Alebo trinásty plat, tam sa blysol Andrej Danko, predseda NR SR. No tak veď nech rovno do ústavy zapíšu, že každý rok musia mzdy stúpnuť o 25 %. Alebo prevezmime prvenstvo v Európe, kto vymyslí najvyššiu minimálnu mzdu. Dajme si 2000 eur mesačne, veď to ľudia ocenia, bude sa im to páčiť. Len zabijeme tým ekonomiku, viete? To je tá druhá kategória ich opatrení, ktoré sú škodlivé alebo sú to hlúposti. A tretia kategória opatrení, to sú také „svetový mier“, že sprofesionalizujeme výkon štátnej správy. Veď o to sa tu minister vnútra Robert Kaliňák snaží 6 rokov. Tá jeho reforma ESO s veľkým tramtadá ohlásená. Vy ste zaregistrovali, že by s tým niečo bolo? Ja teda nie. Čo ma mrzí, to je taká tá strašná obmedzenosť tejto koalície, ktorá s ničím nesúhlasí, čo príde od opozície. Tam to predĺženie lehoty, keď sa chcete odhlásiť zo Sociálnej poisťovne z 1 na 8 dní, pred rokom sme to navrhovali my. Teraz to navrhujú oni. Prečo nemohli dvihnúť za to ruku? Už to mohlo rok platiť. Tak toto mi dosť prekáža na nich, táto obmedzenosť, že majú klapky na očiach, jedno, čo prichádza od opozície, musíme byť proti. Ale zároveň sa táto koalícia vyznačuje najmä ideovou prázdnotou. Či už tá pracovná zdravotná služba, raz áno, potom nie, potom áno, teraz už zase nemá byť?

Peter Bielik: Vy tieto návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia podporíte?

Richard Sulík: Podporíme tie, ktoré budú rozumné. Závisí od toho, či bude možné o každom jednom hlasovať zvlášť. Keď tie návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia prídu do parlamentu jednotlivo, tak za všetky rozumné hlasovať budeme, určite.

Video si môžete pozrieť tu:

http://www.ta3.com/clanok/1104813/otvorene-listy-v-nr-sr-podnikatelsky-balicek-otazna-buducnost-ceskej-vlady.html

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,