asfasdf ×

NázorObčana.sk

The Times: „Potravinové spoločnosti predávajú vo Východnej Európe tovar nižšej kvality“, hovorí slovenský premiér“

 Aktuality

Vážení čitatelia, je to ozaj bomba! Na Západe si nás konečne všimli! Už vedia, že existuje Slovensko, ktoré má svojho premiéra. A dokonca si všimli, že ten premiér povedal zopár kritických slov na adresu Západu...

24 Júl
2017 19:12:18

 

Foto: Screenshot The Times

Samozrejme, nekritizoval celý Západ, ale iba jeho potraviny – aj to nie všetky, ale iba tie, ktoré ten Západ posiela na Východ – teda k nám. Tento objav urobil vplyvný a populárny britský denník The Times v článku „Potravinové spoločnosti predávajú vo Východnej Európe tovar nižšej kvality“, hovorí slovenský premiér“.

Samozrejme, je tu menšia chybička krásy: Slovensko a okolité krajiny Briti „zapísali“ do Východnej Európy, ale nehnevajme sa na nich kvôli slabšiemu ovládaniu zemepisu: pre západných odborníkov všetko, čo sa nachádza na východ od ich hraníc, je to Východná Európa... Nakoniec tým možno označili širší región – Centrálnu a Východnú Európu, bývalý východný socialistický tábor...  

Britskí novinári poukázali na to, čo vieme už dlhšie a kvôli čomu sa ohradili vlády hlavne V4 a, ako si to všimli aj britskí novinári, že ako prvý „zamútil vodu“ náš slovenský premiér:  stále viac sa ukazuje, že výrobky západných značiek, predávaných na ich území, sa odlišujú kvalitou od západných verzií – tou horšou kvalitou. „Východoeurópske štáty sa vyhrážajú Európskej únii „blokádou“ tovarov kvôli „potravinovému rasizmu“, uvádza The Times.

Poukazuje na to, že práve tak nazývajú „na Východe“ dodávky produkcie západných značiek, ale v tom čase „na Západe“ predávajú kvalitný tovar. Veľkú pasáž britskí novinári venujú slovenskému premiérovi Róbertovi Ficovi, ktorý prednedávnom na tlačovej konferencii upozornil na skutočnosť, že rybie tyčinky Iglo v slovenských obchodoch majú vo svojom zložení 58% rýb a jedno balenie váži 300 gramov, ale v Rakúsku je obsah rybieho mäsa 65% a hmotnosť - 300 gramov, a to všetko za rovnakú cenu.

„Fico taktiež citoval príklad aviváží Lenor: objem štandardnej predávanej v Rakúsku fľaše je 990 ml, ale Slovensku iba 930 ml. Slovenský premiér sľúbil, že obratí sa na vládu Maďarska, Českej republiky a Poľska s návrhom bojkotu výrobkov Západnej Európy v prípade, že Európska  komisia nepodnikne žiadne opatrenia. „Potrebujeme sa chrániť, nemôžeme niečo také pripustiť. Chceme, aby ľudia na Slovensku mali prístup k potravinám rovnakej kvality, ako aj ľudia na Západe,“ cituje The Times slovenského premiéra.

Pripomína, že pojem „potravinový rasizmus“ sa po prvý raz objavil v poľskom internetovom vydaní novín Gazeta Prawna, ktorý popísal charakteristiky produktov ako napríklad Nutella alebo Sprite predávaných v Poľsku. V priebehu niekoľkých mesiacov zistili prekvapivé rozdiely. Zistili ich aj v iných krajinách.

Napríklad dánska Tulip Food Company sa musela ospravedlniť za obsah údenín v jeho výrobkoch predávaných v Česku: ukázalo sa, že v tomto produktu danej spoločnosti spolu s bravčovým mäsom sa nachádzalo aj kuracie, ale v Nemecku podobnú zmes nezaregistrovali v žiadnom prípade. Zástupcovia Tulip Food tvrdili, že výrobky sa odlišujú v rôznych krajinách, pretože výrobcovia brali ohľad na... „chuťové preferencie obyvateľstva, dopyt na trhu a ceny“.

Denník uvádza niekoľko ďalších príkladov „falšovaných“ tovarov, ktoré veľmi dobre poznajú naši čitatelia, ale tieto skutočnosti určite boli „objavom“ pre britských čitateľov... The Times poukazuje na to, že aj napriek týmto sťažnostiam, ktoré odzneli „na Východe“, Európska komisia predbežne odmietla podniknúť aspoň nejaké opatrenia.

Cituje jedného z vedúcich predstaviteľov Eurokomisie: „Kým tieto výrobky budú v súlade s právnymi normami EÚ a nebudú uvádzať spotrebiteľov do omylu čo sa týka hlavných charakteristík týchto výrobkov, zákony, ktoré neumožnia spoločnostiam vyrábať širokú škálu produktov v závislosti od situácie na trhu, schválené nebudú.“

V preklade do rýdzej slovenčiny to asi znamená: aj keď na Západe si všimli, že existuje nejaké Slovensko a iné „východoeurópske“ štáty EÚ, a dokonca slovenský premiér otvoril ústa, potraviny v západnej kvalite „na Východe“ tak rýchlo nebudú...

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(4 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,