asfasdf ×

NázorObčana.sk

Poľský senátor a historik Jan Żaryn tvrdí, že sa Ukrajina barbarsky správa voči historickej pamäti týkajúcej sa Poľska

 Aktuality

Poľský senátor a historik Jan Żaryn na otázku poľského portálu wPolitice ohľadom ničenia a znesväcovania poľských hrobov na Ukrajine odpovedal, že sa „Ukrajina barbarsky správa voči historickej pamäti, ktorá sa týka Poľska“.

06 November
2017 06:43:51

 

Foto: Screenshot wPolitice a Obozrevateľ


„Ukrajina nechce byť súčasťou rímskej civilizácie. Chová sa, ako barbar čo sa týka historickej pamäti. V súčasnej zahraničnej politike máme veľa spoločného, máme veľa pozitívnych návrhov. Ale vzájomné vzťahy budú veľmi plytké, kým Ukrajina nepochopí, že hlbšie vzťahy pochádzajú z kultúrneho rozmeru. Ukrajina by mala hľadať východisko z tejto krízy, ale zatiaľ to nerobí,“ povedal poľský odborník.
 
„Rozhodnutie je teraz na strane Ukrajiny. Má na to kľúč, musí sa rozhodnúť, či chce byť s Poľskom, s poľskou kultúrou. Ukrajina musí odpovedať, či mieni prevziať celkovú  zodpovednosť za starú hmotnú kultúru v modernej Ukrajine. V rámci tejto hmotnej kultúry by mal byť chápaný cintorín, hroby a miesto odpočinku Poliakov, ktoré doposiaľ ešte neboli  označené krížmi, čo je správny symbol pamiatky zabitých a zranených Poliakov za rôznych okolností“, podčiarkol Jan Żaryn.
 
„Poliaci zomreli v týchto oblastiach v priebehu prvej svetovej vojny. Hroby sa tam nachádzajú už od bojových légií, od septembra r. 1939, a po genocíde v Volyni... Tieto udalosti sú spojené s poľským dedičstvom v XX. storočí... Kým ukrajinská strana nepochopí túto jednoduchú  pravdu, dovtedy bude naše priateľstvo dosť vzdialené,“ povedal expert.

Tento článok komentoval ukrajinský portál „Obozrevatel", ktorý poukazuje na to, že poľský senátor upozornil na súčasnú poľsko-ukrajinskú krízu vo vzťahoch, ktorá bola vyvolaná vážnymi a hlbokými kultúrnymi rozdielmi medi Poľskom a Ukrajinou. Pripomenul, že poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski nedávno vyhlásil, že nepovolí vstup do Poľska ľuďom, ktorí majú alebo mali protipoľské nálady.

„Ľudia, ktorí nosia uniformy SS Galizien, do Polska nevkročia“, uviedol Witold Waszczykowski. Aj predseda vládnej strany Jaroslaw Kaczynski zdôraznil, že sa Ukrajina do Európy s „Banderou“ nedostane...

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(1 hodnotenie)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,