asfasdf ×

NázorObčana.sk

Kovbojka a dedinský cirkus: v Kyjeve súdili Michaila Saakašviliho. Celá Ukrajina s napätím sledovala „reality-šou“

 Aktuality

V Kyjeve včera súdili gruzínskeho exprezidenta a odeského exgubernátora Michaila Saakašviliho. Prokurátor ho obvinil z vlastizrady, z prípravy štátneho prevratu, zo sprenevery peňazí, zo spolupráce s ruskými tajnými službami a z iných hriechov.

12 December
2017 07:16:26

Kovbojka a dedinský cirkus: v Kyjeve súdili Michaila Saakašviliho. Celá Ukrajina s napätím sledovala „reality-šou“

V Kyjeve včera súdili gruzínskeho exprezidenta a odeského exgubernátora Michaila Saakašviliho. Prokurátor ho obvinil z vlastizrady, z prípravy štátneho prevratu, zo sprenevery peňazí, zo spolupráce s ruskými tajnými službami a z iných hriechov.

Foto: Facebook

Celá Ukrajina sledovala túto detektívku v priebehu celého dňa. O 9. hodine ráno Veľkého Micha priviezli zo zariadenia predbežného zadržania v Askoldovej ulici do budovy  Pečerského okresného súdu. Hneď sa okolo budovy sudu začali schádzať prívrženci „revolučného“ Gruzínca. O pár hodín sa tu zišlo viac ako tisíc ľudí.

Ukrajinské média začali vydávať prvé správy: prokuratúra žiada pre Michaila Saakašviliho domáce väzenie, jeho advokáti žiadajú, aby Veľkého Micha prepustili a zbavili všetkých obvinení. Uviedli meno sudkyne, ktorá mala predsedať sudu – Larisa Cokolová. Advokát Veľkého Micha Ruslan Černoluckij požiadal, aby do súdnej sieni púšťali všetkých. Súdna kolégia to odmietla a do súdnej siene púšťali iba novinárov.  

Okolo budovy súdu došlo k potýčkam príslušníkov polície a prívržencov Veľkého Micha, ktorí sa hnevali, že je to nezákonne a žiadali, aby ich pustili dovnútra. Onedlho pred budovu sudu dorazil „Micho-mobil“ s megafónom a inou aparatúrou. Vznikol spontánny míting. Najradikálnejší prívrženci Veľkého Micha urobili niekoľko pokusov dostať sa do súdnej siene ešte pred začiatkom súdneho procesu. Najväčšia bitka s policajtmi vypukla na práve poludnie. Nervozitu zvýšil aj hlučný „výbuch“: niekto hodil petardy... 

Pred pol jednou Veľkého Micha priviedli do súdnej siene a umiestnili do skleneného boxu. Micho hneď sa začal zhovárať so zahraničnými novinármi. Konečne o 12.34. hod. sa začalo súdnej pojednávanie. Micha „strážili“ traja advokáti. Hneď vyhlásil, že „boj pokračuje“ a inicioval masový spev ukrajinskej hymny. To sa mu asi málilo a po hymne Micho inicioval spievanie známej ukrajinskej ľudovky... Viacerí novinári na sociálnych sieťach napísali, že to všetko začína pripomínať dedinský cirkus.

Micho označil seba za vojenského zajatca. Jeho advokát Roman Černoluckij požiadal, aby Micha pustili zo skleneného boxu, prokurátor neoponoval. Micho si sadol vedľa advokátov. Vedľa neho sa postavila Júlia Timošenková, ktorá ho všemožne povzbudzovala. Aj keď súdny proces pokračoval, vystupoval prokurátor, advokáti, svedkovia, Veľký Micho ešte stíhal zverejňovať svoje komentáre na Facebooku.

O 15. hodine napísal patetický prejav: „Vyhlásil som hladovku. Ukázal som im, ako vedia žiť prezidenti. Ukážem im, ako vedia zomierať prezidenti, ak to bude treba.... Môžu ma držať v klietke, ale celý národ sa nedá držať v klietke. Určite sa oslobodíme a zvíťazíme,“ napísal na Facebooku Saakašvili.

Aktivisti pred budovou sudu uvarili pre demonštrantov čaj, Veľkému Michovi priamo do súdnej siene doniesli kávu. Prokurátor podrobne vysvetlil, z čoho je obvinený Michail Saakašvili. Tvrdí, že „ľudia Janukoviča“ zorganizovali protesty, pripravujú štátny prevrat, poskytli Saakašvilimu finančné prostriedky na organizáciu nepokojov a štátneho prevratu. Celú jeho „revolúciu“ údajne financoval Sergej Kurčenko /nar. v r. 1985, má 32 rokov/ ukrajinský biznismen, majiteľ skupiny spoločností Gaz Ukrajina, mediálneho holdingu UMH Group a futbalového klubu Metallist Charkov. Údajne Veľkému Michovi dával jeden milión dolárov mesačne. Tieto peniaze Saakašvilimu odovzdával zástupca Kurčenka a Saakašviliho kamarát – Severion Dangadze. Prokurátor požiadal pre Saakašviliho 5 rokov väzenia.  

O 16. hodine prihovoril advokát Michaila Saakašviliho. Najprv porozprával o tom, ako ukrajinské orgány porušujú ľudské práva Veľkého Micha a jeho ľudí. Potom prihovorili niektorí poslanci ukrajinského parlamentu, ktorí žiadali oslobodiť Michaila Saakašviliho. Ako prvá prihovorila Júlia Timošenková, ktorá však potom nečakane opustila súdnu sieň a odišla...

Zasa prihovoril samotný Veľký Micho. Ostro kritizoval ukrajinské vedenie, políciu, súdy a pod. Kričal, že „Saakašvili v base – je to najlepší sen Vladimíra Putina a FSB...“ Kritizoval, že ho poslali do domáceho väzenia: prokuratúra tvrdila, že to bolo pre jeho bezpečnosť... „Hovoríte, že som špión ruskej FSB a že mňa FSB chce zabiť? Prečo?! Prečo by zabíjali svojho najlepšieho agenta, ako tvrdíte? Je to úplný nezmysel!“

Hodinu vypočúvajú svedkov, o 19.30 zasa hovorí Veľký Micho a potom sudcovia odišli „na poradu“... Vrátili sa presne o polhodinu. Sudkyňa Larisa Cokolová oznámila, že všetky obvinenia prokuratúry boli odmietnuté a Michaila Saakašviliho hneď pustili – je voľný... Veľký Micho triumfálne opúšťa súdnu sieň a hneď pred budovou sudu emocionálne /asi sa cítil, ako Napoleon/ prihovoril k svojim prívržencom – ako víťaz...

Jeho najbližší kamarát David Sakvarelidze novinárom však povedal, že „Porošenkovci“ sa zasa pokúsia zatknúť a súdiť Veľkého Micha. „Revolúcia pokračuje,“ podčiarkol...  

Videá si môžete pozrieť tu:

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

100 %
(4 hodnotenia)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,