asfasdf ×

NázorObčana.sk

Na Ukrajine mienia prijať zákon o „kolaborantoch“. Objavovať a súdiť „zradcov vlasti“ by mala špeciálna prezidentská trestná komisia

 Aktuality

Do Najvyššej rady Ukrajiny tesne pred Štedrým večerom podali návrh o priatí zákona o „kolaborantoch“. V súlade s týmto zákonom pôsobiť v štátnych orgánoch a v politike nemôžu ľudia, ktorí spolupracovali s Ruskom alebo „separatistami“.

25 December
2017 07:40:40

 

Foto: Facebook

Ukrajinské analytici a média poukazujú na to, že to, ktorý človek je kolaborant a ktorý nie je, nebude posudzovať normálny profesionálny súd, špeciálna komisia „expertov“ vytvorená pri prezidentovi Ukrajiny. Mnohí odborníci prízvukujú, že to budú podobné trestné tribunály, ktoré existovali pred 60 - 80 rokmi v ZSSR alebo v Československu...

Jedna z autoriek návrhu Irina Lojuková ši však myslí, že všetko je v úplnom poriadku a paragrafy nového zákona sú v súlade s európskymi právnymi normami. Tvrdí, že jedným z hlavných problémov Ukrajiny v súčasnosti je to, že... „kolaborantov, ktorí podporovali okupantov, nesúdia, ale púšťajú na slobodu. Nový zákon to napraví. Je to svojrázny zákon o lustrácii,“ podčiarkla v rozhovore pre média.

Ukrajinské média uvádzajú, že oficiálny názov nového „protikolaborantského lustračného“ zákona je Zákon №7425 „Na ochranu ukrajinskej štátnosti pred prejavmi kolaboracionizmu“. V súlade s postulátmi tohto zákona, „za kolaborantov sa považujú tí, ktorí napomáhali alebo napomáhajú nepriateľovi v realizácii agresívnych aktivít, rozširovaní vojenského konfliktu proti Ukrajine, vrátane podpory samozvaných alebo vytvorených nepriateľom orgánov, ktoré fungujú na dočasne nekontrolovanom Ukrajinou území.“

Tí, ktorých uznajú za kolaborantov, nemôžu sa zamestnať v štátnych podnikoch a orgánoch, pracovať v bezpečnostných službách, armáde, polícii a pod., nemôžu pôsobiť v politike, ani v samospráve či v občianskych organizáciách a pod. Ich činy budú považované za vlastizradu a hrozí im väzenie od 12 do 15 rokov. Do 15 rokov „natvrdo“ môžu dostať občania iba za to, že sa budú na sociálnych sieťach kladne vyjadrovať na adresu Donecku alebo Luhansku.

Návrh zákona kritizujú mnohí ukrajinskí odborníci. „Formulácie zákona sú také nekonkrétne, nejasné a nezrozumiteľné, že umožňujú fakticky každého človeka, ktorý bude kritizovať súčasné vedenie krajiny, označiť za kolaboranta a strčiť ho na 12 rokov do basy,“ tvrdí známy právnik Rostislav Kravec. „Existuje veľké nebezpečenstvo, že sa nový zákon premení na strašný nástroj masových represií. Porušuje ľudské práva a napomáha vybudovať na Ukrajine totalitný štát, v ktorom nebudú platiť zákony demokratického štátu,“ zdôraznil.

Novinár a politológ Andrej Šokotko vyhlásil, že by sa pod tento návrh zákona ochotne dal svoj podpis aj súdruh Stalin. Politický expert Ruslan Bortnik podčiarkol, že nové špeciálne komisie pri prezidentovi budú ešte horšie, ako povestné komunistické „revolučné trojky“ a odsúdia každého, kto povie zopár kritických slov na adresu súčasného vedenia krajiny. Pripomenul, že Benátska komisia odsúdila ukrajinské zákony o lustrácii a navrhovaný zákon je ešte horší a porušuje všetky ľudské práva. „Je to klasický príklad honu na bosoriek a vytvorenia politických tribunálov,“ povedal expert.

Mnohí ukrajinskí odborníci hovoria, že nový zákon by nebol v súlade ani s ukrajinskou ústavou, ani s medzinárodnými právnymi normami. Tento zákon odsúdili dokonca aj niektorí odborníci a média, ktorí podporujú prezidenta Porošenka a súčasné vedenie krajiny. Mnohí sa však obávajú, že Najvyššia rada predsa schváli tento diskriminačný represívny a porušujúci všetky ľudské práva zákon.

Hodnotenie článku:


kladné hodnotenie negatívne hodnotenie

60 %
(5 hodnotení)
Tagy
Zdieľať

Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť

Vytvoriť zadarmo účet
Meno: Heslo:

O autorovi

eugenius


Podobné články

TOP články

,