Tento koláčik sa výborne hodí ku káve, či čaju a taktiež k aktuálnemu počasiu ;) Nenáročný, pomerne rýchlo hotový a chutný...
KOLÁČ S POSÝPKOU Z HNEDÉHO CUKRU
POSÝPKA Z HNEDÉHO CUKRU:
3/4 hrnčeka polohrubej múky
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička mletého ďumbiera
1/3 hrnčeka hnedého cukru
1/3 hrnčeka na kúsky posekaného masla izbovej teploty
CESTO:
1/2 hrnčeka zmäknutého masla
3/4 hrnčeka kryštálového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
2 veľké vajcia izbovej teploty
1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
1/4 lyžičky soli
1/4 hrnčeka mlieka
POSÝPKA Z HNEDÉHO CUKRU:
Múku, škoricu a ďumbier preosejeme do stredne veľkej misy. Primiešame hnedý cukor. Šľahačom na cesto primiešame maslo a vypracujeme zmes pripomínajúcu hrubšie omrvinky. Masu stlačíme do kĺbka, zabalíme do plastickej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
KOLÁČ:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu na pečenie s odnímateľným dnom s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vo veľkej mise vyšľaháme elektrickým mixérom zapnutom na stredný rýchlostný stupeň maslo s cukrom a vanilkovým extraktom na hladkú penu. Po jednom pridáme vajcia, každé dobre zašľaháme do zmesi. Mixér prepneme na nižšiu rýchlosť a do cesta striedavo primiešame múku s kypriacim práškom, soľ a mlieko. Vymiešané cesto prelejeme do pripravenej formy na pečenie. Mrvenicu nahrubo nastrúhame na cesto. Pečieme 35 - 45 minút alebo dovtedy, kým špáradlo vpichnuté do stredu cesta nezostane po vytiahnutí čisté. Koláč necháme asi 10 minút chladnúť vo forme. Uvolníme bočnú časť formy a necháme ho celkom vychladnúť.
Koláč s priemerom 25 cm
Príprave: 20 minút + 30 minút na vychladenie mrvenice
Pečenie: 35 - 40 minút
Stupeň obtiažnosti: 1
Trvanlivosť: 2 dni
Prajeme dobrú chuť