Veľmi chutný a trvanlivý chlebík
Suroviny:300g špaldovej hl.múky
250g špaldovej celozrnnej múky
320ml vlažnej vody
1 čl cukru
1 pl oleja
2 čl soli
rasca,ľanové semiačka
2 čl sušeného droždia
Postup:do pekárničky nalejeme najskôr vodu,ostatné prísady-bez droždia-múku a nakoniec droždie/droždie nesmie
prísť do styku so soľou pred začiatkom miesenie,inak sa proces kysnutia spomalí alebo celkom zastaví a
chlebík nám nevykysne/.Zapneme program na cca 3 hodiny.Po upečení vyklopíme chlieb na mriežku a
necháme vychladnúť.
Pri pečení celozrnného chleba si treba uvedomiť,že nenakysne až tak veľmi ako biely chlieb,lebo celo-
zrnná múka trošku bráni kysnutiu,preto ju miešam s bielou múkou.Dá sa samozrejme upiecť aj len
z celozrnnej múky-tento chlebík chutí tiež veľmi dobre,ale je "hutnejší"-teda menej nakysnutý,ale to mu na
chuti neuberá.
Dobrú chuť.