Ak vás omrzelo pečivo z obchodu a chcete si pripraviť chutný chlieb doma je tento recept pre vás. Výhodou je, že príprava trvá 5 minút a nie je potrebné aby cesto kyslo, teda nestrávite pol dňa v kuchyni.
09 Júl
2014
15:50:45.000000
Potrebujeme: 450 g hladkej múky, 500 ml bieleho jogurtu, 1 čl soli, 1 čl cukru, 1 čl sódy bikarbóny, semiačka podľa chuti
Ako na to?
- Zmiešame si sypké suroviny: múku (ja som použila špaldovú a ražnú, ale môže byť aj klasická biela) soľ, cukor, sódu bikarbónu a semiačka. Ja som pridala asi dve až tri hrste semiačok, kde som mala zmiešané ľanové, tekvicové, sezamové a slnečnicové semienka. Čo sa týka semiačok, môžete ich dať aj menej, ja som zvolila takéto množstvo, lebo mám rada ak ich v pečive cítim. V pôvodnom recepte neboli, takže ich pridávať nemusíte, alebo namiesto nich môžete pridať uvarený a popučený zemiak.
- Všetko spolu zamiešame. Pridáme biely jogurt, mal by byť hustejší (to sú väčšinou tie drahšie), ktorý postupne vmiešavame do zmesi. Netreba sa zľaknúť, výsledná masa je lepkavá a redšia ako pri klasickom chlebe.
- Formu na pečenie si vyložíme papierom na pečenie a rovno do nej zmes vylejeme. Nie je potrebné aby to stálo a kyslo, prípadne to prácne miesiť, pokojne môžeme rovno piecť.
- Chlebík pečieme v predhriatej rúre (ja mám elektrickú) približne hodinu. Prvých 15 min. som ho piekla pri teplote 180 °C, potom som na polhodinku teplotu zvýšila na 200°C a pred dopečením som opäť rúru stiahla na 180°C.
- Po vybratí z pece potrieme chlebík zvrchu slanou vodou. Keď chlebík vychladne môžeme sa doň pustiť, dobrú chuť!