Stravovať sa zdravo je pre náš organizmus veľmi dôležité.
Celoživotné zdravé stravovanie pomáha znižovať riziko vzniku ochorení, zvyšuje hladinu energie a zlepšuje telesnú i duševnú pohodu.
Jednou z vecí, ktoré môžete pre svoje zdravie urobiť je výživná a vyvážená strava. Na základe pozorovaní dospeli lekári k záveru, že podiel zdravej stravy má väčší vplyv na celkové zdravie ako sa predpokladalo. Nezdravé stravovanie vedie k niektorým závažným ochoreniam ako sú ochorenia srdca, rakovina, mŕtvica, diabetes, ateroskleróza a ochorenia pečene.
Ak chcete byť zdraví, konzumujte všetky zdravé potraviny a s mierou. Vo vašom jedálničku by nemala chýbať zelenia vo varenom, ale aj v čerstvom stave, ovocie, obilniny bohaté na vlákninu a potraviny bohaté na bielkoviny. Dobrou pomôckou pri výbere potravín je tzv. potravinová pyramída, ktorá zhŕňa pomerné množstvo rôznych potravín pri každodennej konzumácii. Potraviny sú v nej uložené do šiestich skupín.
Ovocie, zelenina a obilniny majú tvoriť väčšinu denného energetického príjmu. Mnohé ženy by si zároveň mali dávať pozor na príjem energie, aby nepriberali. Obmedziť by sa mali v tomto prípade tuky a nahradiť ich nízkotučnými výrobkami. Dlhodobý menší prísun tukov je aj ochranou pred vznikom civilizačných chorôb.
- - príjem tukov by nemal tvoriť viac ako 30% celkového energetického príjmu
- - príjem nasýtených tukov (v mäsových a mliečnych výrokoch) by nemal tvoriť viac ako 10% celkového energetického príjmu
- - denne konzumujte päť alebo viac porcií rôznych druhov zeleniny a ovocia
- - konzumujte primerané množstvo bielkovín
- - dodržujte pitný režim
- - obmedzte príjem sodíka, ktorého zdrojom je kuchynská soľ
- - ženy nesmú zabudnúť na pravidelný prísun vápnika v každom veku
- - pravidelný pohyb prospieva fyzickej ale aj psychickej kondícii
Čo jesť?
- ovocie (surové, podľa možností zrelé a čerstvé, sezónne, uprednostňovať to, ktoré rastie v našom podnebnom pásme)
- zeleninu (väčšinou surovú, hlavne sezónnu, podľa možností čerstvú, uprednostňovať tú, ktorá rastie v našom podnebnom pásme)
- naklíčené obilniny a strukoviny (surové)
- orechy a semená (surové)
- obilniny
- strukoviny
- mlieko a mliečne výrobky
- (mäso, vajcia, hríby, pochutiny... )