Výskum ukazuje, že ľudia s vyššou úrovňou omega-3 mastných kyselín v krvi, ktoré nájdeme v rybom oleji, môžu mať väčší objem mozgu v starobe.
Jedením väčšieho množstva rýb sa môžete dopracovať k väčšiemu objemu mozgu a taktiež k získaniu väčšej ochrany proti Alzheimerovej chorobe.
Hlavným znakom tejto choroby je práve zmenšovanie objemu mozgu rovnako ako aj normálne starnutie.
Briti odporúčajú jesť ryby aspoň dvakrát týždenne vrátane jednej porcie rybieho oleja. Jednou z hlavných omega-3 mastných kyselín je kyselina dokosahexaenová (DHA), ktorá je nápomocná pri vzájomnej komunikácii nervových buniek.
Najbohatším zdrojom takýchto živín sú ryby ako sleď, makrela a sardinky.
V USA bolo testovaných 1 111 žien. O 8 rokov neskôr, keď mali ženy 78 rokov sa uskutočnilo meranie veľkosti ich objemu mozgu. Ženy s vyššími úrovňami omega-3 mastných kyselín mali o 8 rokov väčší jeho celkový objem. U niektorých žien sa zaznamenal nárast mozgu až o 6 centimetrov.
Autor štúdie James Pottala hovorí, že nižšie hladiny mastných kyselín v mozgu boli spojené s jeho menšou veľkosťou. Tieto hladiny sa však môžu zvýšiť prostredníctvom stravy a užívania doplnkov.
Výsledky výskumu poukazujú na to, že účinok omega-3 mastných kyselín na objem mozgu je ekvivalentom meškania normálnej straty mozgových buniek, ktorá prichádza s vekom o jeden až dva roky neskôr.
Ľudia s vyššími úrovňami omega-3 mali o 2,7% väčší objem mozgu v hipokampe- hlavnej časti mozgu, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri konsolidácii informácií z krátkodobej pamäte do dlhodobej.
Pri Alzheimerovej chorobe sa hipokampus začne zmenšovať ešte predtým, než sa objavia nejaké symptómy.
Dr. Pottala hovorí: "Naša štúdia ukazuje, že väčšia rezerva omega-3 mastných kyselín môže spomaliť stratu poznávacích (kognitívnych) funkcií, ktorú môže sprevádzať atrofia mozgu (scvrkávanie)."
To naznačuje, že vyššia hladina omega-3, ktorá môže byť dosiahnutá pomocou zmeny stravovacích návykov, môže byť prísľubom k potlačeniu demencie.
Ako sme už spomenuli, najlepším zdrojom sú ryby. Biela ryba je tiež zdravé jedlo vrátane tresky a platesy aj keď obsahuje nižšie množstvo mastných kyselín. Rybí olej sa odporúča aj ako prevencia proti infarktu a myokardu. Ľudia, ktorí jedia ryby pravidelne majú väčšiu šancu prežiť infarkt. Omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko infarktu, šancu na krvné zrazeniny a zabraňujú srdcovej arytmii, kt. by mohli mať fatálne následky.
Táto štúdia síce hovorí, že výskyt omega-3 mastných kyselín v krvi je spojený s väčším objemom mozgu, no pre zistenie viacerých súvislostí sú potrebné viaceré, najlepšie klinické štúdie.
Je zaujímavé, že aj napriek tejto štúdii sa ešte stále nevie aký vplyv má konzumácia rýb na demenciu.